Gemert Bakel Milheeze De Rips
Bloemen & Planten
donderdag01okt2020

Consternatie op golfbaan de Stippelberg

Met 2 personen inventariseren wij de planten op de golfbaan voor het IVN. Afgelopen zomer was er iets bijzonders aan de hand.

lenie van hal

Deze consternatie had niets te maken met de golfsport of golfregels. Het had te maken met een vreemd uitziende plant die groeide naast het restaurant. Misschien hebben jullie daar meer dan normaal mensen rond zien scharrelen. Er groeide een plant waarvan in beginsel niemand wist welke plant dit was. Het was een raadsel en bijzonder.....

IVN Gemert-Bakel

Wat gebeurde er?

Nog ten tijde van de coronacrisis moest je een bepaalde looproute volgen. Toen ik langs de tuin liep, zag ik een raar uitziende plant. De kleur was licht-groen en nogal bleek. De uiteinden waren dicht vertakte stengeltjes en al met al zag het er bijzonder uit. In de flora kon ik er geen naam bij vinden. Dat was raar. Om toch de naam erbij te krijgen zijn er twee dingen om te doen. Ten eerste deze plant fotograferen en versturen naar waarneming.nl. Een tweede optie is de fotoherkenning zijn werk laten doen.

IVN Gemert-Bakel De fotoherkenning gaf aan dat het voor 30 % de Oorsilene kon zijn. Nu zal deze naam jullie niet zoveel zeggen, maar dit is een zeer, zeer zeldzame plant. Op de golfbaan vinden we al meerdere bijzondere planten maar deze zou natuurlijk supermooi zijn. Dus ook de tweede optie gedaan en de foto’s naar Waarneming gestuurd. Hier kreeg ik al snel als reactie van admin. Niels Eimers dat de kenmerken niet overeenkwamen met de Oorsilene. Welke plant het wel kon zijn was ook voor hem een raadsel. Dat het voor deze mensen een raadsel is, is al heel bijzonder. Zij kennen echt heel veel planten. Het advies van hem was: plaats deze waarneming op het waarnemersforum. Op het forum kijken zoveel meer mensen mee. Iedereen kan tips, ideeën of soms adviezen geven. Enkele opmerkingen kwamen al snel. Het zou een schimmelaantasting kunnen zijn.

wilde planten gemert bakel Alweer enkele weken later zijn Anton en ik opnieuw naar deze planten gaan kijken. De plant leek wat te verpieteren en te verdrogen, groeide niet erg hard en bleef klein maar warempel er waren bloeiende bloemen. Bloemen heel licht van kleur met een blauwe gloed. Opnieuw werd de waarneming ge-update, weer enkele foto’s toegevoegd en op het forum gezet. Iemand die ook zeer bedreven is in de plantenwereld en veel reactie geeft bij het waarnemersforum is Rien Ondersteijn. Ook op mijn melding reageerde Rien. Hij was benieuwd wat voor plant dit kon zijn. Rien is al eerder meegegaan naar een bijzondere plantenvondst op een Helmonds kerkhof. Enkele dagen later belde hij op en wilde naar Bakel komen om deze plant te bekijken. Dat vond ik wel heel bijzonder. Zo gebeurde het en samen hebben we daar wat rond gezocht. Rien legde ook de link met de omgeving met de grondsoort en groeiomstandigheden. Een allround plantenkenner. Uiteindelijk na nogal wat zoekwerk vond Rien een plant waar twee soorten bloemen aangroeiden, een blauwe bloem van het zandblauwtje en die lichtgele rare bloemen.

IVN Gemert-Bakel Het was dus een zandblauwtje. Rien vertelde dat het twee dingen kunnen zijn: "Ik zie er toch iets vreemds aan. Ten eerste: het kan ook een ander soort zandblauwtje zijn. Daar zie ik wel enkele kenmerken voor. Ten tweede: het kan ook een vergroeiing zijn door schimmel of iets dergelijks. Rien heeft ondertussen contact gehad met “Groen en Golf” de Enk. Hij wil nu nog onderzoek doen of dit een ander soort zandblauwtje is en welk het dan zal zijn. Bij waarneming.nl staat hij nu gemeld als zandblauwtje.

wilde planten gemert-bakel IVN herkennen Toen de puzzel voor een deel was opgelost, hadden we tijd om wat koffie te drinken in het restaurant met een heerlijk Stippelberggebakje. Het smaakte ons goed na al dat zoekwerk daar in de tuin. Daarna zijn we nog enkele bijzondere planten gaan bekijken op de golfbaan. Zelfs voor Rien was de zwaardrus die op de golfbaan groeit bijzonder. De naam was hem bekend, maar hij had deze plant nog nooit gezien. Ook dat was heel mooi. Daarna nog even bij de poel gaan kijken, links van hole 12 naar het blaasjeskruid en enkele soorten waterbiezen. We hebben nog even wat gebuurt op deze erg warme dag. Daarna is Rien weer terug huiswaarts gegaan. Het was de eerste kennismaking voor Rien met Golfbaan Stippelberg. Rien, graag wil ik je nogmaals bedanken voor je inzet en al je tijd die je besteedde aan deze puzzelplant. Ook bedankt aan waarneming.nl, het forum en allen die gereageerd hebben. 

IVN Gemert-Bakel Het zandblauwtje groeit overal op de golfbaan en houdt van droge kalkarme en zure grond. Hartelijke groet aan iedereen ook namens Anton en het IVN van Gemert-Bakel Lenie van Hal.