Gemert Bakel Milheeze De Rips
Insecten
vrijdag19feb2021

Bewondering voor de Gewone sluipwesp

 

Veel bewondering krijg je voor de Gewone sluipwesp als je onderstaande stukje leest en het filmpje bekijkt.

Ook onze IVN tuin heeft een prachtig bijenhotel dus laten we komende zomer bekijken of er hier ook een sluipwesp zijn eitjes gaat afzetten.

insectenhotel clubgebouw

Onderstaande zagen we op de golfbaan.

Krachtpatser in het bijenhotel bij hole 14. Met een naalddunne legboor een gaatje boren in eikenhout is een heel karwei.

Altijd staan we even stil bij het bijenhotel als we in de omgeving zijn.

gewone sluipwesp

Anton ziet altijd veel meer beestje rondvliegen. Hier zag hij de Sluipwesp: deze was druk doende vloog wat onrustig heen en weer van links naar rechts dan weer zittend en weer opvliegend. Later begrepen we nog beter waarom hij zo druk was. Toen we enkele minuten later opnieuw bij deze insectenwand kwamen zagen we de sluipwesp bezig met eieren leggen, of misschien was hij nu nog bezig om met zijn legboor een gaatje te boren om de eitjes af te zetten.

Hij heeft een gigantische lange legboor die aan zijn achterlijfje zit, deze is veel langer dan zijn eigen lijf. De sluipwesp heeft een legboor dit in tegenstelling van de gewone wesp die een angel heeft.

gewone sluipwesp Op de foto zie je de oranje pootjes de kop met voelsprieten aan het achterlijf de lange legboor die het hout ingaat.

Hoe gaat hij te werk! In de voelsprieten van de sluipwesp zit haar reukorgaan. Zij speurt en kan ruiken waar ergens in het hout de larve van boktorren of kevers zitten. Toen wij deze houtsluipwesp onrustig heen en weer zagen doen, was zij misschien bezig met haar reukorgaan om te lokaliseren waar ergens larve in het hout zitten. Als zij die larve van kevers/torren gevonden heeft boort ze met haar legboor een gaatje in het hout tot dicht bij de prooi. dit kan zeker enkele cm diep zijn en kan wel een half uur duren. De larve van boktor of kever wordt verdooft en de sluipwesp legt er vervolgens zijn eitjes op. Als eenmaal de eitjes uitgekomen zijn hebben de larve het voedsel bij de hand. De larve overwinteren in het hout en komen pas in het voorjaar als volwassen exemplaren tevoorschijn.

Hoe kan de sluipwesp met die naald dunne boor een gaatje maken in dit geval nog wel eikenhout. Het is een gigantisch karwei voor zo’n beestje. Zij maakt met haar legboor draaiende bewegingen en boort enkele cm diep. Sommige andere sluipwespen leggen eieren in dennenhout, onze sluipwesp doet het in eikenhout. Bekijk even het filmpje wat ik op internet vond. https://en.wikipedia.org/wiki/Rhyssa_persuasoria

In het filmpje is een andere sluipwespsoort afgebeeld maar het boren en eieren leggen gebeurt op dezelfde manier.

Nadat we voor de 2e keer terug kwamen bij het insectenhotel zagen we ook nu weer onze sluipwesp, hij was klaar met eieren leggen en het was te zien aan het beestje ze was super smal had nu ook een naalddun lijfje en zat er wat zielig bij. Hier heb ik jammer genoeg geen foto van.

Over het leven van deze sluipwesp heb ik het een en ander nagezocht op internet. Nu heb ik niet kunnen vinden of deze sluipwesp dood gaat na zijn ei afzetting of dat hij toch nog even door kan leven.

In Nederland zijn zo’n 4.000 soorten sluipwespen (parasitica), dat is bijna een kwart van alle insectensoorten. De sluipwespen zien er heel verschillend uit.

bijenhotel golfbaan de StippelbergBijenhotel op Golfbaan De Stippelberg 

Onze sluipwesp stamt uit de familie: Gewone sluipwespen,

Onderfamilie: Pimplinae

het geslacht: Dolichomitus complex

soort: Hierin zijn meerdere soorten die moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, allen hebben wel een zwart lichaam, lange legboor, rode poten.

Hopelijk vliegen er volgend jaar vele sluipwespen rondom het mooie bijenhotel bij hole 14 en hopelijk ook in de IVN tuin.

De hartelijke groeten aan alle lezers ook namens Anton Sijbers en het IVN van Gemert-Bakel, Lenie van Hal

gewone goudwesp Chrysis ignita in de IVN tuin (goudwespen familie)