Gemert Bakel Milheeze De Rips
Natuur in de Buurt
Op
maandag22apr201909:30

Excursie Nederheide

Excursie Nederheide

 

Op 22 april, tweede Paasdag,

Starten we om 09:30 uur bij de Natuurpoort De Nederheide.

Adres is Kaak 11, 5763 PK Milheeze.

Bij deze excursie kijken en luisteren we naar de natuur om ons heen op de Nederheide. De lentevogels zullen van zich laten horen. En het eerste lentegroen is uitgelopen.

De Nederheide is een bosgebied van 463 ha dat zich bevindt ten noorden van Bakel en Milheeze.

De Nederheide sluit nauw aan bij het zeer uitgestrekte landgoed en bosgebied de Stippelberg dat eigendom is van Natuurmonumenten. Richting De Rips ligt het Beestenveld van Staatsbosbeheer. Samen met de Stippelberg en Het Beestenveld maakt het deel uit van een zeer uitgestrekt aaneengesloten bosgebied van ca 1700 ha. En daar gaan wij maar een heel klein stukje van bewandelen.

Deze oorspronkelijk woeste grond, droge heide en stuifduinen, is in het begin van de 20e eeuw ontgonnen en met Grove den beplant.

Momenteel streeft men naar een meer natuurlijk bosbeheer.

Geholpen door de schooljeugd bij de Boomplantdagen zijn hierbij verschillende bospercelen beplant met allerlei loofbomen.

 Heidevelden zijn niet meer aanwezig uitgezonderd enkele kleine plekjes 'klapzand' in het uiterste westen van het gebied. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet die ondermeer beginnen bij de Natuurpoort De Nederheide. Verder loopt er een middellange afstandswandeling van 22 km door het gebied die de Nederheide Route heet.

Wij zullen bij deze excursie maar een 5 à 6 km lopen.

 

U hoeft geen lid te zijn van het IVN. Inlichtingen bij P.F.v.d. Boogaard 0627273785.

 

Algemene informatie

maandag 8 april 2019 - 13:15
Locatie: 
Natuurpoort De Nederheide
Adres is Kaak 11
5763 PK Milheeze
Nederland
Google Maps image