Onze padden werkgroep vraagt vrijwilligers

Paddenoverzetters gezocht!

Minstens vier extra “paddenoverzetters” heeft IVN Geldrop nodig, vrijwilligers die enkele weken willen helpen tijdens het hoogtepunt van de paddentrek.

Het gaat om minimaal één keer per week padden overzetten in maart. Deelnemers kunnen aangeven welke dag schikt. De padden gaan naar verwachting tegen maart naar hun voort- plantingswateren trekken.

Door hoge temperaturen als gevolg van de klimaatverandering zou het zelfs eerder kunnen zijn. Ze trekken straks massaal de Bosrand over bij het A67-viaduct in de Coevering en bij de Rederijklaan tussen Geldrop en Mierlo. Hierbij worden veel padden doodgereden, alleen al door de zuigkracht van het verkeer. Om dit te voorkomen plaatsen vrijwilligers schermen en ze graven emmers in. Hoe warmer het is, hoe eerder de padden gaan trekken.

De temperatuur bepaalt dan ook de datum van de graafwerkzaamheden: in principe het weekend van 22 februari of de week erna. De paddenoverzetters halen ’s morgens vóór 9 uur (maar liever een uur eerder) de padden, salamanders en kikkers uit de em- mers en brengen ze naar de overkant van de weg.

Met wat uitleg vooraf en een herkenningskaart bij de hand worden de amfibieën meteen benoemd en in kaart gebracht.

Sommige mensen vinden padden eng maar als je ze beter bekijkt en er wat meer van afweet, raak je er gemakkelijk door gefascineerd. Informatie en aanmelden Op beide locaties heeft IVN enkele vrijwilligers extra nodig.

Wie wil meehelpen aan de Bosrand kan voor inlichtingen en aanmeldingen terecht bij Plonie van Campen, 06-3949 4850.

Voor de Rederijklaan: Suzy de Reede, e.reede@kpnmail.nl.

Mailen naar ivngeldrop@gmail.com mag ook.

Raadpleeg voor meer informatie www.ivn.nl/geldrop en de website van RAVON: www.ravon.nl.