Ommetje Oranjeveld Coeveringse Heide

Coeveringse Heide GeldropOMMETJE OVER COEVERINGSE HEIDE MET IVN GELDROP

Ommetjes zijn korte wandelingen van circa anderhalf uur door een wijk en de omringende natuur. Onderweg vertelt een natuurgids enige wetenswaardigheden. Later kunt u het ommetje in een kortere tijd zelfstandig lopen.

Het ommetje van IVN Geldrop gaat naar de ‘achtertuin’ van de wijk Coevering. De Coeveringse Heide is een natuurgebied ten oosten van Geldrop en in eigendom van de gemeente Geldrop-Mierlo. Het bevindt zich tussen de Molenheide (Mierlo) en de bebouwde kom van Geldrop, en wordt in het zuiden door de A67 gescheiden van de Braakhuizense en Strabrechtse Heide.

De Coeveringse Heide bestaat voornamelijk uit naaldbos maar door kapwerkzaamheden krijgen loofbomen steeds meer de ruimte. Naast nattere delen met onder meer wilgen en berken zijn er heiderestanten. Hier liggen enkele vennetjes die zomers vaak droogvallen. In 2007 is er een begrazingsgebied ingesteld, dat voornamelijk de percelen heide bevat: de heide direct achter de buurt het Herdersveld en iets meer naar het zuidoosten toe het perceel ‘De Meer’.

Door de combinatie van biotopen komen er veel soorten vogels voor en rond de vennetjes bijzondere planten als wolfsklauw, klokjesgentiaan en zonnedauw.

IVN Geldrop nodigt natuurliefhebber uit om mee te genieten van de natuur in de eigen omgeving. De wandeling start bij het wijkgebouw Oranjeveld, gelegen aan de Jan van Amstelstraat 1.

Wie vaker op stap wil, kan het best vooruitblikken op de site http://ivn.nl/afdeling/geldrop. Er zijn zowel excursies (op verschillende dagen en tijden) als landschapswandelingen (iedere laatste dinsdagmiddag van de maand).

IVN Geldrop is ook op www.facebook.com/ivngeldrop.