Ommetje Akert - Beekdal Klein Dommel

Ommetje Akert - Beekdal Kleine DommelOmmetje Akert - Beekdal Kleine Dommel

Algemene beschrijving:

Deze wandelroute loopt door het beekdal van de Kleine Dommel en via ’t Hout door de boomrijke woonwijk Akert. Naast de aanwezige flora en fauna komt ook de cultuurhistorie aan bod.
Een deel van deze route gaat over zandpaden; het kan er nat zijn, dus geschikt schoeisel is aan te raden. Geen horecagelegenheden op de route (wel in de buurt). Op enkele plaatsen staan bankjes langs het pad.

Gebiedsinformatie:

De straten in de Akert hebben de namen van bomen. In een straat staat vaak de boomsoort waarnaar de straat is genoemd. De wijk is gebouwd in de jaren 1960 – 1970. Voor die tijd lagen hier akkers, in het bezit van de Zusters van Schijndel die in het ziekenhuis werkten. Er liep een karrenspoor vanaf de Slachthuisstraat richting het gehucht ’t Hout. Dit werd ‘den Akert’ genoemd, de latere naam van de wijk.
De moerassige streek langs de Kleine Dommel was door de Heer van Geldrop in 1377 aan de ‘gemeynt’ (inwoners) van Geldrop geschonken. Dwars door Geldrop stromend, vormt de Kleine Dommel nu een belangrijke verbinding tussen de natuurgebieden ‘Strabrechtse Heide’ in het zuiden en de ‘Urkhovense Zegge’ in het noorden. Het betreft een zogenoemde ecologische verbindingszone. Voor de biodiversiteit is het van belang dat dieren en planten grotere leefgebieden hebben die met elkaar in verbinding staan. De zone langs de Kleine Dommel is speciaal ingericht voor de Kleine IJsvogelvlinder. De waardplant van deze vlinder is de wilde en rode kamperfoelie, die o.a. voorkomt in ‘t Sang en Goorkens in Mierlo. Er is een interessante ‘Kleine IJsvogelvlinderroute’ als fietsroute uitgezet.

Waar is ons boekje verkrijgbaar?