Geldrop
Natuur in de Buurt
donderdag08aug2019

Paddenstoelen- en natuurfotocursus IVN Geldrop

Over de opruimers in de natuur geeft Harrie Broeksteeg bij IVN Geldrop een minicursus die twee lesavonden beslaat in natuurinformatiecentrum De Paardestal en twee excursies op zaterdag. Frans van den Boom verzorgt weer een minifotocursus. Beide starten in de tweede week van oktober. Inschrijven noodzakelijk.

Paddenstoelencursus

Het hele jaar door kunnen we paddenstoelen vinden. Maar in het najaar schieten ze als, ja,  paddenstoelen uit de grond. Wie meer wil weten van de hoed en de rand, over plaatjes en buisjes, steeltjes en kragen, en over al die schitterende kleuren en verschijningsvormen, kan terecht bij IVN Geldrop. Harrie Broeksteeg geeft daar een deel van zijn kennis door.

De lessen zijn op woensdag 9 en 23 oktober van 20.00 tot 22.15 uur. De docent gaat onder meer in op de ecologie, de levenscyclus  en bedreiging van paddenstoelen, de kringloop van de natuur en determinatie (benoeming). Vóór de koffiepauze is er theorie en na de korte pauze is er een practicum. De excursies zijn op de aansluitende zaterdagochtenden 12 en 26 oktober. Tijd en gebied worden t.z.t. bepaald.

Natuurfotografiecursus

De hedendaagse gebruiksmogelijkheden van de digitale camera komen aan bod in de lessen natuurfotografie van Frans van den Boom op dinsdagen van 20.00 tot 22.15 uur. Op dinsdag 8 oktober gaat het over de basistechniek, waaronder mogelijkheden van camera’s, diafragma en sluitertijd. Een week later gaan cursisten creatief aan de slag met onder meer techniek, scherptediepte en compositie. De praktijkochtend is op zaterdag 19 oktober van 9.30 tot 12.30 uur in de kasteeltuin. Op 29 oktober wordt nagepraat over de praktijkmorgen en gewerkt met de computer.

Locatie en aanmelden

De theorieavonden worden gegeven in natuurinformatiecentrum De Paardestal, gelegen in het kasteelpark. Het lesgeld voor de paddenstoelencursus bedraagt € 30 (€ 25 voor leden) inclusief cursusmateriaal en koffie/thee.Aanmelden voor 28 september bij Dorothé Heiligers, dorotheheiligers@hotmail.com of bel 0402855265. De fotocursus is € 10 duurder. Aanmelden tot 21 september bij Loes van den Boom, thvdboom@onsbrabantnet.nl of bel 0402857242. IVN Geldrop is ook op internet en facebook.