Geldrop
Amfibieën & reptielen
dinsdag13apr2021

Paddenaantallen opnieuw teleurstellend volgens IVN Geldrop

De padden lijken jaar na jaar in aantal af te nemen en dat baart IVN zorgen. Paddenoverzetters heeft IVN Geldrop genoeg maar evenals vorig jaar vond de Paddenwerkgroep relatief weinig padden in de ingegraven emmers. Mogelijk zijn de droge zomers met gebrek aan voedsel de amfibieën fataal geworden.

 Weinig paarvorming

“Een zorgelijke situatie,” zegt Plonie van Campen, coördinator van de Paddenwerkgroep van IVN Geldrop. “We zien de aantallen padden nu al diverse jaren achtereen afnemen. In 2018 telden we met onze grote vrijwilligersgroep nog bijna 3800 padden op onze overzetlocaties. Eerder zagen we al dat bij de Bosrand minder padden in de emmers vielen, maar daar stond een verrassende toename bij de Rederijklaan tegenover. Nog steeds trekken daar, op de grens van Geldrop en Mierlo, veel meer padden over maar de aantallen zijn schrikbarend afgenomen. Wat we helemáál verontrustend vinden, is dat we dit jaar zo weinig amplexen aantroffen. Dat zijn paddenpaartjes, waarbij het vrouwtje het mannetje naar de geboortepoel draagt. Deze paren moeten tenslotte voor het nageslacht zorgen.”

Voedselgebrek door klimaatsverandering

“We weten niet waarom er zo weinig padden trekken maar misschien moeten we de oorzaak meer in de zomer dan in de winter zoeken,” suggereert Plonie. “We hebben nu al drie opeenvolgende warme, droge jaren achter de rug. Je kon in je eigen tuin zien dat er weinig slakken waren toen het erg heet was. Die beestjes, voedsel voor padden, verdroogden zelfs! Daar komt bij dat veel insecten, wormen en andere bodemdiertjes diep in de bodem wegkruipen als het heet en droog is. Voor de padden worden hun prooidieren dan onbereikbaar.” Padden zijn namelijk maar korte tijd bij het water, om te paren en eitjes af te zetten. De rest van het jaar verblijven ze in het bos onder struiken, takken en bladeren.

paddentrek hesje

Beperkte paddentrek in warme winter

“We zagen na de warme winterweken al in januari enkele padden op weg naar hun geboortepoel. Half februari plaatsten we de schermen langs de wegen. Een dag later zaten er meteen negen padden in de emmers maar helaas kwam daarna de serieuze paddentrek niet op gang,” aldus de coördinator van de Paddenwerkgroep. “Uiteindelijk hebben we bij de Bosrand slechts 157 en bij de Rederijklaan 490 padden overgezet. En ruim honderd salamanders en kikkers. Dit zijn er nog minder dan vorig jaar, terwijl het er toen al van een forse afname sprake was.“

Andere mogelijke oorzaken

Meerdere factoren kunnen een rol spelen bij de afname: te koude of te droge nachten bijvoorbeeld. Of misschien trokken de amfibieën extreem vroeg doordat de winter zo warm begon. Volgens Plonie is er geen aanwijzing voor vroege trek. “We hebben geen doodgereden padjes op de weg gevonden. En evenmin padjes met donkere vlekken, die duiden op het dodelijke ranavirus.”

Hulp bij het overzetten

Vanwege de coronamaatregelen konden schoolkinderen helaas niet helpen bij het overzetten en verviel de excursie. “Wij vinden educatie belangrijk om mensen te betrekken bij de natuur en het beschermen van padden in het bijzonder. Ik wil onze ruim dertig vrijwilligers van de Paddenwerkgroep bedanken. Ze zijn elk jaar opnieuw ’s morgens vroeg paraat, weer of geen weer.”