Geldrop
(Zoog)dieren
donderdag16sep2021

Expositie ’Op de versiertoer’ bij jubilerend IVN Geldrop

Versiergedrag en hofmakerij in de dierenwereld, daarover gaat de jaarexpositie bij het jubilerende IVN Geldrop. In oktober en november, negen opeenvolgende zondagen, is iedereen tussen 14 en 17 uur welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Toegang gratis.

In gouden jubileumjaar eindelijk open!

Een 50-jarig jubileum zonder jaartentoonstelling is voor IVN Geldrop ondenkbaar. De natuurvereniging is dan ook blij dat de verruimde coronaregels het mogelijk maken natuurinformatiecentrum De Paardestal weer open te stellen voor publiek. Aangezien bij een feestje versieren hoort, komt het goed uit dat de expo over (dieren) versieren gaat. Dat is een gelukkig toeval: al op 8 maart 2020 openden burgemeester Van Bree en wethouder Van Otterdijk met een act de jaarexpositie ‘Op de versiertoer’. Na die ene drukbezochte middag sloot corona de staldeuren, om ze pas anderhalf jaar later weer te openen. 2020 IVN EXPO Poster Op de versiertoer LD klein formaat

Dieren op de versiertoer

Versieren kun je op veel manieren. Om op te vallen kun je jezelf uitdossen met mooie kleding, make-up, veren. Je pronkt met je six pack of borsten. Je imponeert met je zang- of danstalent, je kennis of kunde of bezit. In het dierenrijk is het niet veel anders. Knok- en verkleedpartijen, machogedrag en vrouwelijke verleidingstactieken, lekkere hapjes… Wat dieren allemaal doen om seks te krijgen, daarover gaat de tentoonstelling met eigen documentaire van IVN Geldrop.

Van seinlicht tot travestie

Pronkstuk van de expositie is een opgezet edelhert, zijn gewei versierd met grassen en takken om nóg indrukwekkender over te komen. Een pauw imponeert met zijn schitterende staart, glimwormwijfjes lokken met hun licht de mannetjes. Korte keuzefilmpjes tonen onder meer roodverkleurende stekelbaarsjes, baltsende futen en vechtende kemphanen. Onder de kemphanen – vroeger talrijk aanwezig maar door moderne landbouwmethoden in Nederland als broedvogel vrijwel uitgestorven – komen ‘travestieten’ voor die stiekem met beide seksen paren.

Hemelgeit en twittervlucht

Welke staart mekkert bij lekkere trek? (Antwoord: die van een wellustige ‘hemelgeit’). Welk dierengeluid kunnen kinderen en jonge vrouwen wel horen maar mannen niet? Via koptelefoons hoor je geluiden van dieren op vrijersvoeten. Een minigarderobe nodigt kinderen uit dieren gepast te kleden: welke verleider past bijvoorbeeld een blauwe jas of zwarte stropdas? Uitdagend is de zuil met draaibare blokken: daarmee kun je wel 256 verschillende dieren samenstellen! Verzin daar maar eens namen bij…

Vertrouwd en vernieuwd

Het houten rijpaard en het educatieve elektrospel zijn blijvers. De geluidsapparatuur en verlichting van de vogelboom zijn verbeterd. In het koetshuis zijn weer vitrines ingericht die gedeeltelijk aansluiten bij de versiertoer en er draait doorlopend een korte documentaire. Het foto- en filmmateriaal is door IVN zoveel mogelijk in de eigen omgeving 'geschoten'. Wie op zondag in oktober of november verhinderd is, krijgt een herkansing. In maart 2022 gaat de expo opnieuw open.

 

Jubileumlezing in Kasteelhoeve en Kinder-doe-middag

Ter ere van het 50-jarig bestaan verzorgt boswachter Mari de Bijl in de Kasteelhoeve de thema-avond van 6 oktober. Hij spreekt over de problemen en kansen van de nieuwste nieuwkomers in onze omgeving. Op zondag 10 oktober vindt de Kinder-doe-middag plaats.

Alle drie activiteiten zijn gratis. IVN Geldrop verwelkomt graag nieuwe leden. Aanmelden kan via www.ivn.nl/geldrop. IVN is ook op facebook.