Geldrop
Kind & Natuur
maandag19apr2021

De Kidsparty 2021: Thuisblijfeditie

Een aantal weken geleden kregen wij, de vrijwilligers van het Jeugd-IVN een uitnodiging van het IVN Limburg, Scouting Limburg en Jong Nederland Limburg om deel te nemen aan De Kidsparty 2021 Thuisblijfeditie. Elk jaar wordt er op een mooie natuurlocatie in Limburg een Kidsparty georganiseerd. Helaas ging deze dit jaar niet door, natuurlijk vanwege Corona. Om toch de jeugd actief te laten zijn met natuur, avontuur en spel is de Thuisblijfeditie bedacht. En … superfijn voor ons … dit keer mochten er ook organisaties van buiten Limburg meedoen.

 We hebben even gedacht: Hoe doen we dit? Mogen we bij elkaar komen? Krijgen we onze kids gemotiveerd om iets te ondernemen? En ja… we waren er allemaal van overtuigd dat dat zou lukken! De kinderen hebben al lang genoeg thuis gezeten én wij hebben ze allemaal erg gemist!!!

We bestelden 30 (!) thuiswerkpakketten en we nodigden onze jeugd uit. Maar liefst 23 kinderen hebben zich aangemeld om deel te nemen. Een middagje rondrijden om alles persoonlijk te bezorgen volgde (wat was het fijn om iedereen weer eventjes te zien, de meeste kinderen konden niet wachten op de 1e bijeenkomst) kidsparty 2021De vrijwilligers hebben vervolgens een planning gemaakt om 3 keer bij elkaar te komen, natuurlijk zo Coronaproof mogelijk! Het thuiswerkpakket was de rode draad. Met een QR-code konden de kinderen zelf aan de slag met diverse opdrachten, spellen en activiteiten. De ene creatief, de andere sportief, weer een andere had te maken met, je raadt het, de natuur! Ze konden van alles wat ze thuis deden foto’s en filmpjes sturen naar ons. Centrale figuur was Victor Vuurvlieg, die de kinderen wegwijs maakte op het internet en elke week een spannend verhaal vertelde waar we online naar konden luisteren.

Op 21 en 28 maart en 2 april zijn we met alle kids en vrijwilligers bij elkaar gekomen om aan opdrachten te werken die in de thuiswerkpakketten zaten en waarmee we ook punten konden verdienen voor een te winnen prijs voor de afdeling.

Wat hebben we allemaal gedaan??? Heb je even?

 • Natuurschilderij maken op groot behangvel met natuurlijke materialen
 • Letters schilderen (JEUGD IVN GELDROP DOET MEE !!)
 • Een laken beschilderen en gaten erin knippen (het moest een processierups worden, dadelijk meer hierover ….)
 • Bomentikkertje, want IVN-kinderen moeten na het knutselen natuurlijk naar buiten om lekker te rennen!
 • Koek eten, ZONDER handen! De meeste dieren hebben natuurlijk ook geen handen.
 • We hebben een heuse processie gelopen, mét muziek en Arend Jan voorop met een door de kinderen zelf gemaakt kruis!
 • RRRRen je rot!!!!
 • Natuurlijke materialen opstapelen (hout bij het nieuwe voedselbosje – er lag genoeg!): Wie maakt de hoogste toren????
 • Stenen schilderen en deze verstoppen voor elkaar
 • Spijkerschilderij maken. Er werd flink getimmerd (buiten voor het koetshuis) in de zon!
 • Dierenbingo
 • Reclamefilmpje over de processierups opgenomen met twee kanjers uit de jeugd.processierupsJullie vragen je nu zeker af: Reclame voor de processierups?! Jazeker! Ondanks dat deze harige ‘vriend’ vorig jaar ons kamp heeft verstoord, hebben we de rups toch als mascotte gebruikt voor De Kidsparty. Eén van de opdrachten was nl: kijk in jouw omgeving naar een dier, dat bescherming of speciale aandacht nodig heeft. Natuurlijk is de processierups voor velen een ‘terrorrups’, maar we hebben toch ook echt ontdekt dat het een mooi, slim diertje is. Wil je er meer over weten? Kijk dan naar ons filmpje op YouTube. Zie onderaan de link.

En dan … waarom hebben we dit gedaan? Natuurlijk, omdat het weer eens tijd werd om elkaar te zien en leuke dingen te doen!!! Maar … ook om een mooie prijs te winnen. En ja hoor!!! DAT IS GELUKT!! In de online uitzending van 10 april hebben we gehoord, dat we een cadeaubon van maar liefst €50,- hebben gewonnen van VIVARA Natuurbeschermingsproducten. We waren 1 van de 6 gelukkigen (er deden 62 afdelingen mee met wel 1715 kinderen in totaal!) en gaan deze prijs goed besteden.

Nieuwsgierig geworden naar onze belevenissen? We hebben twee prachtige filmpjes op YouTube staan met foto-impressie en bewegende beelden.  IVN Kidsparty 2021 en IVN Kidsparty 2021: Processierups

Veel kijkplezier.

Groetjes namens alle vrijwilligers (Arend Jan, Margot, Mirjam, Linda en Henk) en de kinderen,

Christel