Geldrop
Natuur in de Buurt
vrijdag16nov2018

Cursus ‘beleef de winter’ bij IVN Geldrop

Dieren overleven de winter met verschillende strategieën en laten sporen achter. Via twee lesavonden en twee excursies bij IVN Geldrop kunnen belangstellenden kennis opdoen over vogels en andere dieren in de winter. De minicursus maakt deel uit van een seizoenencursus. Inschrijven voor het winterblok kan tot 20 december.

 

Koud en donker, dat is vaak het eerste waar mensen aan denken bij winter. Maar als je zelf uit je warme hol eropuit gaat kun je ook in deze tijd verrassingen tegenkomen in de natuur. IJsberen zul je niet zien maar vogels zijn makkelijker te spotten als er geen bladeren aan de bomen zitten. Ze krijgen daarom veel aandacht in deze minicursus: waarom is het winterkoninkje de koning van de winter? Is de ijsvogel dol op ijs? Ook andere dieren komen  in beeld. Welke sporen laten ze achter en hoe kun je die herkennen? Wat kunnen we leren van de eekhoorn en egel, hoe komen zij de winter door? In het winterblok van de seizoenencursus maken cursisten kennis met tal van manieren waarop dieren de winterperiode doorbrengen. Hierna zullen ze anders naar de natuur in kijken, meer zien, weten en genieten.

 

Programma

Tijdens de buitenlessen op zaterdag 12 januari en 16 februari (9:30 - 11:30 uur) worden cursisten uitgedaagd om zoveel mogelijk hun zintuigen te gebruiken. De meer theoretische lessen op woensdag 16 januari en 13 februari (20.00 - 22.15 uur) sluiten aan op de excursies. Voor een geslaagde eerste avond, over diersporen, staat Rini Kerstens garant. Als ervaren biologieleraar brengt hij een schat aan kennis en bevlogenheid mee. Gediplomeerde IVN-natuurgidsen verzorgen een avond over vogels en andere dieren.

 

Locatie en kosten

De lessen worden gegeven in natuurinformatiecentrum “De Paardestal”, gelegen in het Kasteelpark in het centrum van Geldrop (parkeren aan de Helze). De kosten zijn € 30, koffie en thee inbegrepen (IVN-leden krijgen korting). Inschrijven voor de wintercursus kan tot 20 december bij Dorothé Heiligers: dorotheheiligers@hotmail.com, T: 040-2855265. Voor meer activiteiten zie de website www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.

 

Vervolgcursus

De minicursus ‘beleef de winter’ is het tweede blok van een seizoenscursus die uit vier blokken bestaat. De data voor de vervolgblokken zijn 23 en 27 maart, 10 en 13 april (lente; over planten en bomen) en 18 en 22 mei, 12 en 15 juni (zomer; over water, waterdiertjes en kruiden). Prijs per blok is € 30. Aanmelden is nu al mogelijk.