Geldrop
Natuur
donderdag09aug2018

Cursus ‘beleef de seizoenen’ bij IVN Geldrop

Nieuwsgierig hoe het komt dat in de herfst bomen verkleuren en we allerlei paddenstoelen zien? Naar wat temperatuurverschillen doen met de natuur? IVN Geldrop biedt na een extreem hete en droge zomer een seizoenencursus aan met per jaargetijde twee lessen en twee excursies. Inschrijven kan tot 7 september. Deelname per lesblok is mogelijk.

 

Beleef de seizoenen

In de herfst verkleuren de loofbomen en verschijnen veel paddenstoelen, dat weet iedereen. Maar hoe komt dat en wat gebeurt er dan? Welke processen voltrekken zich tijdens de herfst in de natuur?

Voor mensen die meer van de natuur willen weten heeft IVN Geldrop een nieuwe cursus ontwikkeld, over de vier seizoenen. De manier waarop organismen met verschillen in temperatuur, vocht en zonlicht omgaan, is het overkoepelende thema gedurende de zestien bijeenkomsten. Daarnaast licht IVN bij elk jaargetijde twee speciale onderwerpen uit.

Na deze cursus gaan deelnemers anders naar de natuur kijken: ze zullen meer zien en weten en daardoor meer genieten.

 

Lesavonden en weekendexcursies

Per jaargetijde zijn er vier lessen: twee excursies op zaterdag van 9:30 tot 11:30 uur en twee meer theoretische lessen op woensdagavond van 20.00 tot 22.15 uur. Tijdens de buitenlessen worden cursisten uitgedaagd om zoveel mogelijk te zien, horen en ruiken, kortom om hun zintuigen te gebruiken.

Ieder seizoensblok start met een excursie onder leiding van enthousiaste gediplomeerde natuurgidsen. Zij verzorgen ook de lesavond over de seizoensonderwerpen en de aansluitende excursie. Voor een geslaagde eerste theorieavond staat telkens Rini Kerstens garant. Als ervaren biologieleraar brengt hij een schat aan kennis, ervaring en bevlogenheid mee.

 

Deelthema’s en planning

De planning voor de seizoenblokken ziet er als volgt uit: 

Herfst (bomen en paddenstoelen): 22 en 26 september, 24 en 27 oktober.

Winter (vogels en andere dieren):  12 en 16 januari, 13 en 16 februari.

Lente (planten en bomen):  23 en 27 maart, 10 en 13 april.

Zomer (water, waterdiertjes en kruiden): 18 en 22 mei, 12 en 15 juni.
Men kan inschrijven voor de gehele cursus van 16 bijeenkomsten of alleen beginnen met het herfstblok. Eventueel kan men later inhaken voor de andere seizoenen (als er dan nog plaats is).

 

Locatie en kosten

De lessen worden gegeven in natuurinformatiecentrum “De Paardestal”, gelegen in het Kasteelpark in het centrum van Geldrop (parkeren aan de Helze). De kosten zijn bij inschrijving voor de gehele cursus € 100 (voor IVN-leden € 90). Bij inschrijving per seizoen: € 30 (IVN-leden € 25). Koffie en thee zijn inbegrepen. De inschrijfmogelijkheid sluit op 7 september. Voor meer informatie en aanmelden: Dorothé Heiligers: dorotheheiligers@hotmail.com, T: 040-2855265.  IVN Geldrop is ook op facebook.