Geldrop
Natuur in de Buurt
vrijdag29okt2021

Boomfeestdag bij Kindcentrum De Vlinder

De teleurstelling was groot toen de Boomfeestdag en de opening van het IVN Voedselbos bij Kindcentrum de Vlinder in maart 2021 moest worden uitgesteld. De coronamaatregelen gooiden roet in het eten. Van uitstel kwam gelukkig geen afstel. Op woensdag 10 november gaan de bomen alsnog de grond in.

De kinderen van groep 8 gaan samen met wethouder Van Otterdijk bomen en struiken planten. Ter voorbereiding krijgen ze van de Bomenwerkgroep van IVN Geldrop een les over (het belang van) bomen. Na de plantklus spelen de leerlingen een natuurspel onder leiding van de IVN Scholenwerkgroep. De verschillende activiteiten leren de kinderen over het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving.

Verdere vergroening schoolplein
Het schoolplein zal de komende maanden een groene transformatie ondergaan. Vorig jaar werd in samenwerking met IVN Geldrop al een Voedselbosje aangelegd van 30 m2. Met de aanplant van nieuwe bomen maken nog meer tegels plaats voor groen. Met warm weer bieden de bomen verkoeling door hun schaduw en verdamping van water. Bij overvloedige regen helpen ze bij de waterregulering. Ook belangrijk: al dat groen levert voedsel, schuilplaatsen en nestgelegenheid voor (vooral) vogels en insecten.

‘Bomen maken Gezond!’ thema Boomfeestdag 2021
Groen is het afgelopen jaar voor zowel kinderen als volwassenen belangrijk(er) geworden. Veel mensen trekken sinds de moeilijke coronaperiode de natuur in. Die levert niet alleen ontspanning, maar ook een grote bijdrage aan de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. In een groene (school)omgeving bewegen kinderen meer, ontdekken ze allerlei speelmogelijkheden en verbeteren zelfs hun schoolprestaties. Ze zitten lekkerder in hun vel en zijn energieker dan kinderen van scholen die niet in een groene buurt staan. Docenten op hun beurt ervaren minder stress en zijn minder snel moe. Kortom, redenen te over om de speel- en leeromgeving van kinderen te vergroenen! Het thema van de Nationale Boomfeestdag-2021 is dan ook: ‘Bomen maken Gezond!’

Een half miljoen bomen
Tijdens de Nationale Boomfeestdag zullen verspreid over het hele land circa 110.000 kinderen een recordaantal bomen planten: zo’n half miljoen! Er doen 280 gemeenten mee.

In Geldrop komt wethouder Van Otterdijk van onderwijs, natuur en milieu daarbij helpen. Zo benadrukt hij het belang van deze actie. De gemeente levert ook het plantmateriaal.