Geldrop
Duurzaamheid
vrijdag12mrt2021

18 maart Wereld Hergebruik Dag: “Iedereen een Hergebruik-Held”

IVN Geldrop global recycle dayWe kunnen allemaal Hergebruik-Helden zijn! Dat is het thema van Wereld Hergebruik Dag 2021 (Global Recycling Day). Doel van deze werelddag is het verbeteren van onze houding tegenover afval. We moeten minder afval voortbrengen. Wegwerpen van afval moet uitzondering worden, hergebruik regel. Zo kunnen we wereldwijd miljoenen tonnen CO2-uitstoot voorkomen. Herbebossing, ook in tuinen, is een aanvullende maatregel.

Uitputting van bronnen, uitstoot van CO2

Gas, kolen, olie, mineralen: we beschouwen ze zonder twijfel als belangrijke bronnen voor verwarming en industriële toepassing. Onze wereld draait erop, samen met water en lucht. Het is hoog tijd dat herbruikbaar materiaal aan dit rijtje wordt toegevoegd. Veel ervan is goeddeels gemaakt van olie of metaal, eindige grondstoffen dus. Ooit raakt die voorraad op als we blijven delven. Daar komt nog bij: zwerfafval is een groot milieuprobleem en zowel de vervaardiging als verbranding van materialen gaat gepaard met vervuiling. Afvalvermindering is kortom noodzaak.

Zaak van ons allen!

In 2018 riep het internationaal bureau voor recycling (BIR) 18 maart uit tot de jaarlijkse Wereld Hergebruik Dag. Het benaderde verschillende wereldleiders om aandacht te vragen voor het groeiende afvalprobleem. Recycling moet volgens BIR een zaak van de gemeenschap worden, door initiatieven te steunen die huishoudens en bedrijven helpen om afval als bronmateriaal te gebruiken. De directeur-generaal van BIR zei hierover: "De bestrijding van de klimaatcrisis is een gezamenlijke wereldwijde inspanning waarbij we allemaal samenwerken om afval te verminderen en recycling te bevorderen. Door deze zevende hulpbron te gebruiken helpen we miljoenen tonnen CO2-uitstoot besparen."‎

Wat kan ik nog meer doen?

Ranjit Baxi, grondlegger van de Wereld Recycle Stichting pleit naast afvalvermindering voor een wereldwijde herbebossingscampagne. Herbebossing speelt immers een belangrijke rol in de koolstofcyclus.

Baxi vindt dat ieder van ons zich moet afvragen “wat kan ik nog meer doen?”‎ We kunnen allemaal meer doen om het milieu van onze planeet te helpen herstellen en behouden. De afvalstroom blijft groeien in een beangstigend tempo dat we niet zomaar kunnen negeren. Laten we verantwoordelijk handelen:.

1.    Denk na voor je iets gratis aanneemt of prullaria koopt: hoe lang blijf je er blij mee?

2.    Koop lokaal. Internetwinkels gebruiken veel verpakkingsmateriaal.

3.    Koop (duurzame) producten zonder of met weinig verpakking.

4.    Veel groenten en fruit kunnen prima onverpakt mee.

5.    Glas, papier en karton, drankverpakkingen, blik, plastic, textiel, elektronica, GFT… recycle mee!

6.    Verbrand geen afval in je haard of vuurkorf.

7.    Als het kan, plant dan een (extra) boom of struik in je tuin.

 

Tekening: Liesbeth Dirkse