‘Tegel gewipt, zaad erin’: Andere Mèrt ruilt zaad voor tegels

Tegels uit tuinen kun je 24 september op de Andere Mert ruilen voor een zakje zaad naar keuze, in de gecombineerde kraam van de Zadenbibliotheek en IVN. Voor overige bezoekers is er, zolang de voorraad strekt, een zakje met een inheems zadenmengsel, omdat meer (en vooral inheems) onbespoten planten belangrijk zijn voor ons voortbestaan. De duurzaamheidsmarkt vindt van 12 tot 17 uur plaats in de Heggestraat in Geldrop.

Tegels en zaden inleveren
Het najaar is de beste tijd om inheemse zaden te zaaien en planten te poten. In de combikraam van IVN Geldrop en de Zadenbibliotheek van Bibliotheek Dommeldal zijn voorbeelden te zien van biologische, inheemse planten, die te koop zijn in een tuincentrum. Deze zijn bij uitstek geschikt voor onze bijen en andere bestuivende insecten. IVN verstrekt gratis flyers met tuinier- en plantentips. De Zadenbibliotheek deelt niet alleen zakjes inheems gemengd zaad uit, maar roept daarnaast tuiniers op zaden in te leveren van planten die niet met bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn behandeld. Wie één of meer tegels inlevert mag een zakje zaad van onbespoten planten uitzoeken.

‘Heel Holland wipt’ dankzij NK Tegelwippen
Geldrop-Mierlo doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen, dat loopt tot 1 november. De bedoeling is dat zoveel mogelijk inwoners tegels uit hun tuin verwijderen ten gunste van beplanting. Met meer bloeiende planten, struiken, bomen en gras maken we onze gemeente zowel aantrekkelijker voor (bestuivende) insecten en andere dieren, alsook meer klimaatbestendig. Groene tuinen vangen overvloedig water op bij heftige regenbuien, houden langer water vast en verkoelen op warme dagen. Bovendien voelen we ons gelukkiger en gezonder in een mooie groene omgeving.

Gewipte tegels kun je melden op via www.nk-tegelwippen.nl/ NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl). Je maakt dan kans om ‘Wipper van de Maand’ te worden, waarmee je een mooi tuinpakket verdient. Op de site vind je tevens veel tuintips en uitleg over de actie.

Ook IVN en de Zadenbibliotheek hebben een website, zowel landelijk als lokaal.

De foto is gemaakt door Margot Klaren.

Waar
Andere Mert
Heggestraat
Geldrop
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ontdek meer over

Deel deze pagina