Minicursus insecten ontdekken en… waarderen

Insecten zijn vindingrijke, fascinerende en vaak fraaie beestjes die een belangrijke plaats innemen in de voedselkringloop. In 4 lessen en 2 excursies, van maandag 5 juni tot en met zaterdag 1 juli, laat IVN Geldrop deelnemers afrekenen met negatieve gevoelens over insecten. Lessen zijn in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark, excursies in de nabije omgeving.

Aanmelden kan tot 15 mei

Van afkeer naar verwondering
Zijn insecten akelig, eng, lastig, vies, gevaarlijk… of juist ingenieus, talentvol, mooi en interessant? Afkeer van deze nuttige zespoters kan men bij IVN Geldrop inwisselen voor verwondering en fascinatie. En wie van iets houdt, zal eerder beschermend gedrag vertonen. Dat is hard nodig want het aantal insecten is in amper 30 jaar met zowat 80% afgenomen in ons land.

Programma met paarkunstenaars en profiteurs
Luchtacrobaten, paarkunstenaars, eigenzinnige solisten en slinkse profiteurs… bioloog Rini Kerstens vertelt met verve en humor over het signalement van veel insecten uit onze omgeving en de bijzondere levenscyclus. In de ontwikkeling van ei naar volwassen insect is sprake van meerdere levens, die elk een eigen gezicht hebben en levenswijze vragen. Libellen, vlinders, bijen, wespen, mieren, kevers en (zweef-)vliegen krijgen speciale aandacht. Deelnemers ontdekken insecten die eerder te klein, te vlug of nooit echt goed bekeken waren.

De lessen zijn op maandag 5, 12, 19 en 26 juni van 20 tot 22.15 uur, de excursies op zaterdag 10 juni en 1 juli. In de tweede periode vliegen en kruipen er andere insecten dan in de eerste. Bovendien bezoekt men dan een andersoortig leefgebied. De excursietijden en -locaties (in of nabij Geldrop) zijn nog niet bekend, de datum ietwat onder voorbehoud: bij regen en kou houden veel insecten zich schuil.

Inschrijven
Aanmelden kan tot 15 mei bij Dorothé Heiligers: dorotheheiligers@hotmail.com, T: 040 2855265. De prijs inclusief koffie/ thee ‘s avonds en cursusmateriaal is € 60 (leden IVN Geldrop € 50). Betaling door overmaking op NL41 RABO 0135180554 t.n.v. IVN Geldrop onder vermelding van ‘insectencursus’. Toegang tot het park via Mierloseweg 1 of Helze. Meer activiteiten alsook heel verschillende vrijwilligersvacatures staan op de site www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.

De foto is gemaakt door Wim Hendrikx.

Waar
IVN Natuur- informatiecentrum “de Paardestal
Helze 8
5662 KA Geldrop
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Ja

Dorothé Heiligers

IVN Geldrop

Ontdek meer over

Deel deze pagina