Geldrop
Insecten
Op
woensdag07nov201820:00

Wonderlijke mierenwereld thema inloopavond IVN Geldrop

Mieren zijn krachtpatsers die met onvoorstelbare aantallen de aarde bevolken. Bioloog en mierenexpert Marlène Heunen houdt een presentatie over mieren bij IVN Geldrop op woensdag 7 november in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis maar vrijwillige bijdrage welkom.

 Collectief brein

Er worden geen safari's voor georganiseerd en ze staan nergens op een Big Five "bucket list". Toch behoren mieren tot de meest succesvolle diersoorten ter wereld en hun totale biomassa overtreft die van alle andere diersoorten op aarde. De mier is een kolonievormend, sociaal insect uit de orde der vliesvleugeligen. Evenals bijen vormen ze een soort collectief brein: één mier mag dan niet slim zijn, een kolonie is een intelligente samenleving. Zo vindt een mierenkolonie de kortste route naar de rijkste voedselbron in de buurt, zonder dat ook maar één oppermier de voedselexpeditie leidt. Geur en geursporen zijn voor mieren van buitengewoon belang. Elk nest heeft zijn eigen geur, waaraan elke mier de eigen nestgenoten herkent. Een mier kan vijfhonderd maal zijn eigen gewicht trekken; dat is hetzelfde als wanneer een mens van zestig kilo een nijlpaard van drie ton zou verslepen. Dit en veel meer zal voorbij komen in deze boeiende lezing.

 Toegang vrij

Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn woensdag 7 november welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden.

Algemene informatie

woensdag 7 november 2018 - 20:00 tot 22:30
Locatie: 
Natuur informatiecentrum de Paardestal
Mierloseweg 1
Geldrop
Nederland
Google Maps image