Geldrop
Op
woensdag03jan201820:00

Vorm, Vet, Vacht, Veren

Hoe overleef je de winter

Met een lezing over warmteregulatie & biomimicry door Arno Vlooswijk trapt IVN Geldrop af in 2018. Vlooswijk laat warmtefoto’s zien tijdens zijn presentatie op woensdag 3 januari in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis.

Infraroodcamerabeelden

Het is misschien een wat vreemd onderwerp, maar het warmteregulatiesysteem van mensen, dieren en planten is veel boeiender dan je in eerste instantie zou denken. Het is letterlijk een systeem van levensbelang. Dieren hebben gedurende hun evolutie allerlei slimme strategieën ontwikkeld om zich warm te houden. Veel dieren hebben bijzondere aanpassingen aan de buiten- of binnenkant van hun lichaam. Sommige bouwen daarnaast bijzondere architectonische nesten. Gezellig samen in een nestje warm blijven kost een stuk minder energie dan in je uppie. Dit kun je goed zien aan een muizennestje. Té warm is echter ook niet wenselijk, dus er zijn ook allerlei manieren te vinden om af te koelen. Met behulp van warmtebeelden kun je dit mooi in beeld brengen. Je ziet dan de lichaamstemperatuur in kleuren, waarbij wit/geel het warmste is en zwart/paars het koudste.

Nabootsing

Biomimicy (het nabootsten van de biologie) begint steeds populairder te worden in het onderwijs en bij productontwikkelaars. Het is een methode waarbij je vrij gestructureerd op zoek gaat naar allerlei strategieën waarmee met name planten en dieren hun problemen oplossen. Hoe zorgt een mier ervoor dat zijn nest voldoende geventileerd wordt, en kan ik hier als architect iets van leren? Kan ik als paardenliefhebber iets leren van de manier waarop een zebra zijn lijf verkoelt? Een installateur kan in de leer bij ganzen: waarom bevriezen hun poten niet als ze op ijs lopen?

Arno Vlooswijk kijkt als “thermograaf” veel met een infraroodcamera naar mensen, dieren, planten, producten en gebouwen en heeft een vijftigtal warmteregulatiestrategieën op een rij gezet voor o.a. de biomimicryorganisatie (www.asknature.org). Op www.worldofwarmth.com zijn verschillende infraroodfilmpjes te vinden, op facebook foto’s .

Toegang vrij

Belangstellenden voor de lezing bij IVN zijn 3 januari welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden.

Algemene informatie

woensdag 3 januari 2018 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Natuur informatie centrum de paardestal
Mierloseweg 1
Geldrop
Nederland
Google Maps image