Geldrop
Vleermuizen
Op
woensdag01jun202220:00

Vleermuizen thema IVN-avond

Vleermuizen in Nederland en hun raadselachtige verschijning zijn het onderwerp van een presentatie bij IVN Geldrop, woensdag 1 juni om 20 uur in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Bij goed weer neemt Frans Hijnen belangstellenden na zijn inleiding mee de duisternis in om vleermuizen te horen en mogelijk ook te zien. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

VleermuisVliegende zoogdieren
Mysterieuze beestjes zijn het, vleermuizen. Frans Hijnen (al 15 jaar lid van de Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant) ontleedt fabels en geeft geheimen bloot over deze nuttige zoogdieren, de enige die kunnen vliegen. Zodra het schemerig wordt gaan ze op jacht naar goeddeels schadelijke nachtinsecten. Die verorberen ze in grote hoeveelheden. Sommige soorten eten ook de vlinders van de eikenprocessierups! Vetgemest slapen vleermuizen zich de koude maanden door in vochtige grotten, bunkers, spouwmuren, ijskelders, boomholten en speciale vleermuiskasten. Daarbij daalt hun temperatuur dramatisch en vertragen ze hun ademhaling, hartritme en stofwisseling. Zo gebruiken ze weinig energie.

Beschermd en bedreigd
Zowel vleermuizen als hun verblijven zijn bij wet beschermd. Dat is belangrijk want de diertjes worden van verschillende kanten bedreigd. Insecticiden en pesticiden bedreigen hun voedsel: er zijn minder insecten en ook de vleermuizen krijgen gif binnen. Houten constructies in kerkzolders en schuren die behandeld zijn tegen boktorren, afgeschermde zolders en kelders en geïsoleerde spouwmuren die niet meer toegankelijk zijn, een gebrek aan dikke, holle bomen… ‘Huisje-boompje-beestje’ is kortom niet meer vanzelfsprekend. Naast deze menselijke ingrepen kan de vleermuis soms het slachtoffer worden van loslopende katten, bos- en kerkuilen en torenvalken. Goed dus om ons wat meer te verdiepen in deze wonderlijke beestjes.

Vrijwilligers gezocht
Meer activiteiten en enkele vacatures voor vrijwilligerswerk staan op www.ivn.nl/ Geldrop. Wie het leuk vindt om als een van de eersten te weten wat er allemaal speelt bij IVN, kan aansluiten bij de werkgroep communicatie. Afhankelijk van aanwezige interesse en vaardigheden, alsook beschikbare tijd, zoekt IVN met de kandidaat naar een zinvolle invulling. Als vrijwilliger laat je anderen nog meer natuur beleven! Dat geldt ook voor donateurs en leden. Nieuwe leden genieten voordelen. Aanmelden kan via de website.

Algemene informatie

donderdag 12 mei 2022 - 19:55
Extra Informatie: 

datum: woensdag 1 juni, 20 – 22 uur
locatie: natuurinformatiecentrum “De Paardestal”, tegenover Kasteel Geldrop
activiteit: thema-avond (met Power Point-presentatie) over vleermuizen
organisator: organisatie door IVN Geldrop, presentatie door Frans Hijnen (Vleermuizenwerkgroep Noord-Brabant)
kosten: vrijwillige bijdrage
inlichtingen: Loes van den Boom, 040 2857242 - thvdboom@onsbrabantnet.nl
fotobijlage: Frans Hijnen

Contactpersoon: