Geldrop
Amfibieën & reptielen
Op
woensdag20nov201920:00

Salamanders, schoolboeken en zeevogels:

het werk van een biologisch tekenaar Salamanders zijn dieren die tot de verbeelding spreken.

Ze leiden een verborgen bestaan; ze groeien op in het water en een groot gedeelte van het jaar leven ze op het land, weggekropen onder planten en stenen. Tegelijk hebben ze een fascinerende leefwijze en vaak een prachtig uiterlijk. Door de eeuwen heen hebben ze natuuronderzoekers en wetenschappelijk illustrators geïnspireerd tot fraaie en vaak opmerkelijk accurate afbeeldingen. Een keuze daaruit wordt getoond in het recent verschenen boek ‘Salamanders in Art and Science’. Poelenwerkgroep Eindhoven organiseert een lezing over de achtergronden en de totstandkoming van dit boek. Bas Teunis, tweede auteur en beeldredacteur van het boek, verzorgt deze lezing onder de titel ‘Salamanders, schoolboeken en zeevogels’. Hij gaat daarbij ook in op zijn werk als biologisch tekenaar.

Plaats van de lezing:

Natuurinformatiecentrum de Paardestal IVN Geldrop Landgoed Kasteel Geldrop Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop (Parkeerterrein: navigatiesysteem: vul Helze 8 in) Datum: woensdag 20 november 2019 Tijd: 20.00 tot 22.00 uur Entree: Gratis koffie-thee 1€ Spreker: Bas Teunis, zoölogisch illustrator

Meer informatie: Petra van Leeuwen, secretariaat Poelenwerkgroep Eindhoven 06-22175315 petravleeuwen@upcmail.nl

Opmerking: Tijdens deze avond is 'Salamanders in Art and Science' te koop voor de gereduceerde prijs van 50 euro, mits contant en gepast betaald Over de lezing Geboren en getogen Eindhovenaar Bas Teunis (1958) raakte na zijn studie biologie aan de Universiteit Utrecht verzeild op de tekenkamer van diezelfde universiteit, als assistent tekenaar. Daar leerde hij de kneepjes van het vak. Toen in 1988 door bezuinigingen zijn contract niet werd verlengd, besloot hij verder te gaan als zelfstandig wetenschappelijk tekenaar. Omdat hij zich als bioloog had gespecialiseerd in herpetologie richtte hij zich in eerste instantie op afbeeldingen van amfibieën en reptielen. Zijn vroege serie stippeltekeningen van de amfibieën van Nederland is terug te vinden in het standaardwerk ‘De Amfibieën en Reptielen van Nederland’ (2009), deel 9 van de Nederlandse Fauna. Al snel leerde hij Max Sparreboom kennen, die zich in die tijd ontwikkelde tot vooraanstaand salamanderexpert. Hun vriendschap en regelmatige samenwerking zou voortduren tot Max’ vroegtijdige overlijden in 2016.

Begin jaren negentig begon Bas Teunis schoolboekenillustraties te maken, en dit werd al snel zijn belangrijkste inkomstenbron. Daarnaast houdt Bas zich sinds midden jaren negentig intensief bezig met zeevogels en hun gedrag. Maar de salamanders bleven een oude liefde die nooit overging. In 2014 publiceerde Max Sparreboom zijn levenswerk ‘Salamanders of the Old World’. Het is een systematisch overzicht van alle salamanders van Europa, Azië en Noord-Afrika, hun verspreiding en biologie. Bas Teunis leverde de tekeningen voor dit boek en deed tevens de beeldbewerking. Gedurende de voorbereidingen voor het boek stuitte Max op veel fraaie en interessante historische illustraties van salamanders. Hij besloot samen met Bas een apart boek daaraan te wijden. ‘Salamanders in Art and Science’ is een prachtig verzorgd boek met daarin een persoonlijke selectie uit de rijkdom aan bijzondere salamanderafbeeldingen die in wetenschappelijke bibliotheken te vinden is en daardoor meestal voor het publiek verborgen blijft. Het boek bevat schilderijen, houtsneden, gravures, litho’s en tekeningen, daterend uit de voorbije vijf eeuwen. De makers van het boek hebben veel aandacht besteed aan het zo mooi mogelijk weergeven van de platen, en ook de boekverzorging is bijzonder: het boek is in 2018 verkozen op de lijst van ‘Best Verzorgde Boeken van 2017’, een bijzondere onderscheiding binnen het grafisch vakgebied. Er gaat een verborgen wereld open voor de lezer, en tijdens deze avond voor de luisteraar!

Algemene informatie

woensdag 20 november 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Natuur informatiecentrum de paardestal
Mierloseweg 1
5663 PL Geldrop
Nederland
Google Maps image