Geldrop
Overig
Op
woensdag17okt201820:00

Plasticsoepavond 17 oktober met kok en Geldrops soeplied

Plasticafval is overal op aarde gevonden. Over de wereldwijde vervuiling met plastics is 17 oktober een lezing in Centrum Hofdael, Molenstraat 23 in Geldrop, georganiseerd door IVN en Lionsclub Geldrop. Muzikanten brengen het Geldropse plasticsoeplied ten gehore. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage voor IVN welkom.

 

Programma

Ooit gezien hoe een kok plasticsoep bereidt met een korreltje zout? Voorafgaand aan de lezing over plasticsoep in Hofdael kunnen bezoekers een kijkje in de keuken nemen. Ooit gesproken met iemand die onderzoek heeft gedaan tijdens de expeditie met het schip de Beagle? Op 17 oktober geven IVN en Lionsclub Geldrop die gelegenheid, in de pauze wellicht en zeker na de lezing. Dan is er gelegenheid tot vragenstellen aan afvaltechnoloog Arend Bolt en discussie. Benieuwd naar het nieuwe Geldropse ‘volkslied’, begeleid door muzikanten? Kom dan luisteren en ontvang na afloop van de avond een kleine ‘goodiebag’.

 

Plastic op de menukaart

Via de Kleine Dommel, de Tongelreep en al die andere beekjes belandt veel plastic via rivieren in zee. Daar wordt het, uiteengevallen tot kleine deeltjes, gegeten door zeediertjes die op hun beurt door grotere gegeten worden. Zeefauna die hierdoor langzaam verhongert… of op ons bord belandt. Zo voeden ook wij ons met plastic, meer dan je denkt.

 

Plastic in tandpasta en kleding

Kunststof kleden en kleding geven grote hoeveelheden microplastics af door slijtage tijdens gebruik en wassen. Maar ze zitten ook in allerlei merken verzorgingsproducten zoals tandpasta, lotions en vooral scrubs. Zo komt het plastic in het water en de lucht. Dat dit ongezond is laat zich raden.

 

Plastic – wat doen jij eraan?

Plastic bedreigt dus in ernstige mate het hele ecosysteem. Overheid, industrie maar zeker ook consumenten - de burger dus – moeten dringend werken aan terugdringing van dit kolossale probleem. We moeten veel minder plastic gebruiken en kritisch onze inkopen doen.

Op de Nederlandstalige website www.plasticsoupfoundation.org kun je een app downloaden die je helpt om je eigen plasticvoetafdruk te verlagen.

Algemene informatie

woensdag 17 oktober 2018 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Centrum Hofdael
Molenstraat 23
Geldrop
Nederland
Google Maps image