Geldrop
Duurzaamheid
Op
zondag04sep202215:00

Opening voedselbos Kasteelpark Geldrop met lezing en ‘kinderrestaurant’

Het KasteelVoedselbos in Geldrop wordt zondag 4 september officieel geopend om 15 uur. Om 14 uur houdt voedselbospioneer Wouter van Eck in de Trouwzaal van Kasteel Geldrop eerst een lezing over Nederlands bekendste voedselbos Ketelbroek.

Aanmelden kan tot 2 september. Voor kinderen is van 14 tot 16 uur buiten een voedselbosrestaurant van Jeugd IVN.

Lezing Voedselbos
Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het geeft een overvloed aan heerlijk vers voedsel, zoals knoppen, spruiten, bollen, wortels, bladeren en bloemen van allerlei soort.

Wouter van Eck is een van de grote pioniers van de Nederlandse voedselbosbeweging. Zijn visie op deze landbouwmethode – gebaseerd op natuurlijke principes – is kraakhelder en heeft inmiddels velen overtuigd. Hij is betrokken bij ontwerp en aanleg van een groeiend aantal voedselbossen in Nederland en geeft cursussen. Ervaring deed hij op in Voedselbos Ketelbroek, in 2009 gestart op een kale maïsakker nabij Groesbeek. Nu oogt het als een natuurlijk, soortenrijkbos met bomen, struiken, klimmers, kruiden en kruipers. “Net als een bos groeit het helemaal vanzelf. Ieder jaar leven daar meer soorten, ieder jaar neemt de bodemvruchtbaarheid verdertoe. Dat gebeurt zonder dat we hoeven te mesten, te spuiten of te gieten…” aldus Van Eck.

Rondleiding en officiële opening
Rond 15.00 uur zal de officiële opening van het KasteelVoedselbos op locatie geschieden door de voorzitters van IVN en Stichting Kasteel. Geïnteresseerden kunnen daarna meelopen met een rondleiding door het voedselbos.

Restaurant voor kinderen, 14 - 16 uur
Ketelbroek levert nu prachtige producten aan een sterrenrestaurant. Zover zal het in het

kasteelpark niet komen. KasteelVoedselbos krijgt een educatieve functie en dient zeker ook als voedsel voor de dieren die er voorkomen. Als eerste activiteit verzorgt Jeugd IVN rond de opening een ‘buitenrestaurant’ voor kinderen. Op het driegangenmenu staan plantaardige gerechtjes en drankjes. Tussen 14 uur en 16 uur zijn kinderen welkom bij het Voedselbos Proefrestaurant. Misschien staan de tafels mooi gedekt en branden de kaarsjes, maar wie weet mogen de gasten gezellig op de grond zitten. (Bij slecht weer verhuist het restaurant naar natuurinformatiecentrum De Paardestal).

Aanmelden en meer info
Voor de lezing is aanmelden via stichtingkasteelgeldrop@gmail.com vóór vrijdag 2 september gewenst vanwege het beperkt aantal plaatsen in de Trouwzaal. Wie niet kan mailen, mag bellen naar 040 2801230.

Stichting Landgoed Kasteel Geldrop en IVN hebben voor het KasteelVoedselbos de handen ineengeslagen. In maart 2021 zijn ze samen begonnen met de aanleg door aanplant van een meidoornhaag en vele vruchtdragende bomen en struiken. Meer info over het KasteelVoedselbos staat op https://kasteelgeldrop.nl/over-het-voedselbos/

Algemene informatie

zondag 4 september 2022 - 15:00
Extra Informatie: 

De foto is gemaakt door Liesbeth Dirkse.