Geldrop
Paddenstoelen
Op
woensdag03nov202120:00

Markante paddenstoelen bij IVN Geldrop

Natuurfotograaf Ad Brouwers verzorgt thema-avond

Markante en minder algemene paddenstoelen komen in beeld tijdens een thema-avond bij IVN Geldrop in het kasteelpark op woensdag 3 november. Natuurfotograaf Ad Brouwers vertelt daarbij de nodige wetenswaardigheden. Aanvang 20 uur, toegang gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Verbluffende rijkdom en schoonheid

Niets in de wereld is te mooi om waar te zijn. Deze uitspraak is zeker van toepassing op het rijk van de schimmels. De vormenrijkdom is enorm. Naar schatting zijn er wereldwijd 1,6 miljoen soorten en in Nederland alleen al ongeveer 4.500 soorten macropaddenstoelen. De vruchtlichamen van schimmels noemen we paddenstoelen. (Je kunt het vergelijken met een appel aan een appelboom).

Natuurfotograaf Ad Brouwers projecteert foto’s van binnen en buiten onze landsgrenzen. Ze tonen de pracht en praal van gordijn- en stekelzwammen, de kleurrijke wasplatenfamilie, het bosnetje, de (forse) harslakzwam, de (op paardenmest groeiende) speldenprikzwam en veel meer. Daarbij vertelt Ad over geuren en kleuren, functies in het ecosysteem en andere wetenswaardigheden van zwammen. Hij wil ver- en bewondering opwekken voor deze wonderbaarlijke organismen en benadrukken dat bescherming van soorten belangrijk is. Na deze avond is voor de aanwezigen geen herfst meer hetzelfde.

Onmisbare schakel en ‘kanarie in de kolenmijn’

Schimmels houden de kringloop van het leven voor een belangrijk gedeelte in stand. Ze wisselen met de bomen voedingsstoffen uit en helpen ze water op te nemen. Zonder deze opruimers in de natuur zouden dode planten en dieren maar beperkt vergaan en zou de bodem verarmen. Tevens kunnen schimmels zware metalen opnemen en opslaan. Als milieu-indicatoren geven ze aan hoe de natuur ervoor staat. Sommige soorten reageren namelijk sterk op veranderingen in de omgeving. Is het erg droog, dan zie je weinig (soorten) zwammen. Verzuring, vervuiling, overbemesting en vernatting sorteren ook effect.

Meer weten?

Belangstellenden zijn 3 november welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal. Koffie en thee staan klaar om 19.45 uur, aanvang 20 uur.

 

Foto: Ad Brouwers (Rozerode wasplaten)

Algemene informatie

woensdag 3 november 2021 - 20:00
Thema-avond Markante Paddenstoelen door Ad Brouwers
Extra Informatie: 

In De Paardestal, Kasteelpark aan de Helze in Geldrop
19.45 uur Inloop met koffie en thee
20.00 uur Aanvang ( 21u koffiepauze)

Kom bij voorkeur op de fiets, deze mag het park in.
De auto kan aan de Helze of bij de kerk worden geparkeerd.

Contactpersoon: