Geldrop
Landschap
Op
dinsdag29okt201913:30

Landschapswandeling drie bruggen

Wandelaars kunnen met IVN-gidsen op pad door het Leenderbos. De landschapswandeling op 29 oktober start om 13.30 uur vanaf Bruggerhuizen 12 in Leende. Carpoolers vertrekken om 13 uur vanaf de parkeerplaats bij Kasteel Geldrop aan de Helze. Deelname is gratis, geen honden.

De doorgaande weg in leende  is opgebroken. De weg wordt omgeleid. Graag de route bordjes volgen aub.

 

De drie uur durende landschapswandeling van IVN Geldrop op dinsdag 29 oktober vindt plaats in een beeklandschap met hoge landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden. Onderweg vertellen de natuurgidsen enkele keren interessante wetenswaardigheden. Halverwege wordt in de natuur gepauzeerd. Sommige delen kunnen nat zijn. Deelname is gratis maar carpoolers delen benzinekosten.

 

Natura 2000-gebied kampt met klimaatverandering

Bij Driebruggen in Valkenswaard wordt het water van de Tongelreep verdeeld naar het historische visvijvercomplex Valkenhorst. Bijzondere (moeras)dieren en planten profiteren van de aanvoer van dit beekwater. De wilde zwijnen in het gebied hebben sinds kort gezelschap van de bever.

De kwetsbare natuur in het dal van de Tongelreep is zó bijzonder (Natura 2000) dat Waterschap De Dommel werkt aan bescherming en herstel van de biodiversiteit. Ook klimaatverandering vraagt om herinrichting van het beekdal. Vanaf 2021 krijgt een deel van de beek een natuurlijker loop en ruimte om te meanderen. Tot de maatregelen, gericht op het opvangen van extreme droogte en neerslag, behoren daar voorts o.a. bodemverbetering, vergroening van bebouwd gebied en groenaanplant met een dikker bladerdek om water langer vast te houden. De vervuiling van de Tongelreep, met onder meer zink en cadmium, is eerder grotendeels verholpen.

 

Inlichtingen

Alleen bij extreme weersomstandigheden gaat de wandeling niet door. Raadpleeg hiervoor de website van IVN Geldrop: www.ivn.nl/geldrop. Voor verdere inlichtingen: Mariet Vissers, 040-285 6622, en Tinus de Gouw, 06-12141901. IVN Geldrop is ook op facebook. Wie IVN wil steunen kan lid of donateur worden door een mailtje naar ivngeldrop@gmail.com.

 

 

Algemene informatie

dinsdag 29 oktober 2019 - 13:30 tot 16:00
Locatie: 
Pp driebruggen
Bruggerhuizen 12
Leende
Nederland
Google Maps image