Geldrop
Natuur
Vanaf
vrijdag21okt202210:32

Laatste kans expositie ’IVN 50 jaar Op de versiertoer’

De expositie bij IVN Geldrop over versiergedrag en hofmakerij in de dierenwereld is zondag 30 oktober van 14 tot 17 uur voor het laatst te zien in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Bij het thema passende vitrines, een IVN-film en interactieve spelletjes vullen de expositie aan. Toegang gratis.

Dieren op de versiertoer
Versieren kun je op veel manieren. Om op te vallen kun je jezelf uitdossen met mooie kleding en make-up. Je pronkt met je six pack, imponeert met je danstalent of snelle motor. In het dierenrijk is het niet veel anders. Knok- en verkleedpartijen, machogedrag en vrouwelijke verleidingstactieken, lekkere hapjes… Wat dieren allemaal doen om seks te krijgen, daarover gaat de tentoonstelling met eigen documentaire van IVN Geldrop. Zondag is hij voor het laatst te bezichtigen.

Van seinlicht tot travestie
Pronkstuk van de expositie is een opgezet edelhert, zijn gewei versierd met grassen en takken om nóg indrukwekkender over te komen. Een pauw imponeert met zijn schitterende staart, glimwormwijfjes lokken met hun licht de mannetjes. Korte keuzefilmpjes laten tactieken van verschillende verleiders zien. Onder de kemphanen – vroeger talrijk aanwezig maar door moderne landbouwmethoden in Nederland als broedvogel vrijwel uitgestorven – komen ‘travestieten’ voor die stiekem met beide seksen paren.

Hemelgeit en twittervlucht
Welke staart mekkert bij lekkere trek? Welk dierengeluid kunnen kinderen en jonge vrouwen wel horen maar mannen niet? Via koptelefoons hoor je geluiden van dieren op vrijersvoeten. Een minigarderobe nodigt kinderen uit dieren gepast te kleden en met de draaizuil kun je wel 256 verschillende dieren samenstellen! Verzin daar maar eens namen bij… In het koetshuis van De Paardestal  zijn vitrines ingericht die deels aansluiten bij de versiertoer en er draait doorlopend een korte documentaire, gemaakt door de Werkgroep Beeldpresentatie.

Meer informatie en activiteiten staan op de website www.ivn.nl/Geldrop. IVN is ook op facebook.

Algemene informatie

zondag 30 oktober 2022 - 17:00
Extra Informatie: 

activiteit: interactieve IVN-expositie ‘IVN 50 jaar op de versiertoer’
datum: 30 oktober - voor het laatst open, 14-17 uur
locatie: kasteelpark bij Kasteel Geldrop, Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop
organisatie: door IVN Geldrop (Werkgroep Tentoonstellingen + Werkgroep Beeldpresentatie)
entree: gratis
doel (groep): natuureducatie (voor kinderen en volwassenen)
contactpersoon: Rob Michels, coördinator, 06 488 95 927
bijlage: foto van Margot Klaren