Geldrop
(Zoog)dieren
Op
woensdag06okt202120:00

Jubileumavond IVN Geldrop met boswachter

Lezing: Mari de Bijl over Nieuwste Nieuwkomers

Over de recentste nieuwkomers in onze omgeving geeft boswachter Mari de Bijl  woensdag 6 oktober een presentatie voor IVN Geldrop. Vanwege het 50-jarig jubileum vindt de lezing plaats in de Kasteelhoeve. Er is gelegenheid tot napraten. Aanvang 20 uur, toegang gratis.

50-jarig jubileum met Mari de Bijl

Een gewilde spreker, een ruimere locatie dan natuurinformatiecentrum De Paardestal, napraten na afloop met een drankje: voor het 50-jarig jubileum doet IVN Geldrop iets speciaals. Mari de Bijl uit Heeze gaf voor de vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid in april 2017 een boeiende presentatie over nieuwkomers in onze omgeving. In tussentijd is er al weer een en ander veranderd in de natuur, reden om de bekende boswachter van Brabants Landschap opnieuw uit te nodigen om over dit onderwerp te spreken. Veel natuurliefhebbers kennen hem van excursies, lezingen en zijn humoristische, kritische natuurcolumns in het Eindhoven Dagblad.

Van arend tot wolf

Wat is de overeenkomst tussen een zeearend, wolf en knoflookpad? Het zijn enkele van de nieuwe soorten in onze directe omgeving. Sommige kwamen op eigen kracht, andere  werden een handje geholpen. Mari de Bijl zelf was betrokken bij de herintroductie van de knoflookpad in Gijzenrooi, zoals hij ook betrokken was bij de herintroductie van boomkikkers op de vijvers van Valkenhorst. Ook met dassen heeft hij ervaring. Of het nu warm- of koudbloedige dieren zijn, Mari heeft er warme gevoelens voor en deelt graag zijn ervaringen en kennis.  

Nieuwe soorten, nieuwe kansen

De natuur is aan verandering onderhevig. Planten en dieren sterven uit of passen zich aan, bijvoorbeeld door de klimaatverandering. De mens heeft veel invloed op de natuur, zoals door stadsuitbreiding, schaalvergroting, stikstof en CO2-uitstoot maar ook door herintroductie van soorten, herstel van leefgebieden en schoner water dankzij hogere milieueisen. Met veel dieren mag het dan het slecht gaan, er zijn ook successen. zwijn frisling, jan de gier, lezing Mari de Bijl 2021Tot de verbeelding sprekende soorten zijn weer in onze omgeving te vinden. De bever en vogels als de zeerarend, raaf en oehoe zijn bezig aan een opmars. De wilde kat is al eens gesignaleerd in onze buurt, de wolf struint over de Braakhuizensche Heide, everzwijnen woelen steeds meer de Meelakkers om en de eikenprocessierups is amper nog weg te denken. De Bijl spreekt over zowel problemen als kansen dankzij nieuwkomers.

Beeldmateriaal
Wolf: Leo Linnartz
Zwijn: Jan de Gier

Algemene informatie

woensdag 6 oktober 2021 - 20:00
jubileumavond met lezing over nieuwkomers in de Brabantse natuur
Extra Informatie: 

Belangstellenden zijn 6 oktober welkom in de Kasteelhoeve van het Kasteelpark aan de Helze in centrum Geldrop
Entree vanaf 19.30 uur, aanvang 20 uur.
Na afloop napraten met drankje
Coronavoorschriften zijn van toepassing
Email Loes van den Boom voor meer informatie. Bellen mag ook 040 2857242

Contactpersoon: