Geldrop
Natuur
Op
zondag05mrt201714:00

Jaarexpositie 'Schijn bedriegt' bij IVN Geldrop

De nieuwe jaarexpositie in natuurinformatiecentrum De Paardestal gaat over list en bedrog in de natuur. De opening op zondag 5 maart om 14 uur is voor ieder toegankelijk. Een luchtige thema-avond op woensdag 1 maart leidt de tentoonstelling in.

Firma List & Bedrog

Alarminstallaties, explosieven, pepperspray… wij mensen bedenken de gekste dingen om ons te verdedigen tegen aanvallers. En om mannetjes te lokken smeren veel vrouwen rijkelijk make-up op hun gezicht. De dieren- en plantenwereld hebben zo hun eigen methoden, vaak een stuk subtieler. Neem camouflage: rupsen die nauwelijks te onderscheiden zijn van een takje, de roerdomp die dankzij zijn verenkleed en houding ‘verdwijnt’ in het riet. Andere organismen hanteren een vals paspoort: dovenetels beschermen zich tegen vraat door hun gelijkenis met brandnetels. Gestreepte zweefvliegen geven zich uit voor wesp. Met verstoppertje spelen of jezelf juist opblazen kun je vijanden op een dwaalspoor brengen.

In de trukendoos zitten ook lokkertjes als maskers en parfums. De bijenorchis, een orchidee, lokt bijen voor de bestuiving door zich te vermommen als bij. De rups van het gentiaanblauwtje neemt de geur van knoopmieren aan. Hij laat zich in het popstadium verzorgen door de mieren, die hem als hun kind beschouwen.

De tentoonstelling in De Paardestal laat in beeld en taal zien hoe zoogdieren, vogels, insecten en planten ‘vals spelen’ om hun doelen te bereiken. In drie paardenboxen schijnt het licht op camouflage, mimicry en schaduwwerking in het weiland, bos en in een omgeving met water. Eén van de blikvangers is een nagebouwde den met opgezette uil en nachtzwaluw, maar dan moet je de nachtzwaluw wel ontdekken! Via spelletjes kunnen bezoekers dieren ontdekken en hun kennis testen.

Klankbeeld, vitrines, speurtochten en spelletjes

In het Koetshuis naast de paardenboxen draait een fascinerend klankbeeld. Het foto- en filmmateriaal is door IVN zoveel mogelijk in de eigen omgeving 'geschoten'. Voor kinderen zijn er spelletjes, tekenmateriaal en speurtochten. In de vitrines is onder meer aandacht voor biomimicry, de natuur als inspiratiebron voor ontwerp en technische innovatie.

Openingstijden

Belangstellenden zijn welkom in natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Openingstijden: maart t/m oktober, ‘s zondags van 14 tot 17 uur. Toegang gratis. Schoolklassen en andere groepen kunnen op afspraak doordeweeks terecht. Hiervoor kan men contact opnemen met Marian van de Sluis, T: 040 2854681.

Algemene informatie

zondag 5 maart 2017 - 14:00 tot zondag 29 oktober 2017 - 17:00
Locatie: 
Natuur informatie centrum de paardestal
Mierloseweg 1
Geldrop
Nederland
Google Maps image