Geldrop
Natuur in de Buurt
Op
woensdag04dec201920:00

Inloopavond Overwinteren

Om de winter te overleven gebruiken dieren, planten en schimmels uiteenlopende strategieën. Bioloog Rini Kerstens licht ze woensdag 4 december beeldend toe bij IVN Geldrop. Locatie is natuurinformatiecentrum De Paardestal, in het kasteelpark. Aanvang 20 uur, toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

 

De winter is op onze breedtegraad het probleemseizoen voor dieren, planten, schimmels en ook mensen. Lage temperaturen en gebrek aan (bruikbaar) water en voedsel stellen organismen voor problemen. Positiever geformuleerd zou je kunnen zeggen: het stelt hen voor de uitdaging hoe deze barre periode door te komen. Voor de verschillende organismen zijn de problemen niet helemaal hetzelfde. Hun antwoorden zijn dan ook niet gelijk. Passend bij hun aard en mogelijkheden vinden ze geschikte oplossingen. Daarbij loopt het uiteen van ‘lafaards’, die wegtrekken, tot ‘helden’, die de strijd echt aangaan. Rini Kerstens bespreekt de uiteenlopende strategieën en tactieken waarmee dieren, planten en schimmels in onze streken overleven en licht ze toe met foto’s. Daarmee ontstaat een beeld van wat er in de winter buiten allemaal te zien en te beleven is. Ook de consequenties voor de overwinterende natuurliefhebber komen kort ter sprake.

 

Over de spreker

Rini Kerstens is bioloog en voormalig docent. Bevlogen en humorvol brengt hij zijn kennis over aan wie luisteren wil. Bij IVN afdelingen in de regio is hij een veelgevraagd spreker. Ook in Geldrop verzorgde hij meerdere avonden en korte cursussen. 

 

Toegang vrij

Belangstellenden zijn woensdag 4 december welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur, einde rond 22 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wie IVN Geldrop wil steunen, kan lid of donateur worden. Kijk daarvoor op www.ivn.nl/geldrop. IVN Geldrop is ook op facebook.

 

 

Algemene informatie

woensdag 4 december 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Natuur informatiecentrum de paardestal
Mierloseweg 1
5663 PL Geldrop
Nederland
Google Maps image