Geldrop
Biodiversiteit
Op
woensdag02okt201920:00

Inloopavond klimaatregelen in en om de tuin

Met een regentonnenactie en een informatiestand wil de Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop tijdens de Andere Mert op 29 september aandacht vragen voor de watervriendelijke tuin. Aansluitend is op woensdag 2 oktober in natuurinformatiecentrum De Paardestal een verdiepende lezing over dit onderwerp. Marije van Schelven, van Waterschap De Dommel, geeft uitleg over waterbeheer in en om de tuin. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage welkom.

Regentonactie met kortingsbonnen

Met regentonnen kunnen we water besparen en ernstige watervervuiling beperken. Daarom deelt IVN Geldrop tijdens de Andere Mert op 29 september kortingsbonnen uit voor de aanschaf van een voordeliger regenton bij Groenrijk. Ook voor kleine ruimten zijn regentonnen te koop.

Nut en noodzaak

Zelfs als het zacht regent vang je toch behoorlijk wat water op in je regenton. Dit komt door het relatief grote oppervlak van je woning. Hoe meer water we opvangen hoe beter, en niet alleen om je ramen mee wassen of je tuin te begieten. Bij 80% van de huizen is het regenwater niet losgekoppeld van het riool. Ons rioleringsstelsel is helaas niet berekend op de hoosbuien die steeds vaker voorkomen. Het oppervlaktewater raakt ernstig vervuild bij overstort van het riool en er kan onder meer massale vissterfte optreden. Door opvang van water in onze tuinen voorkomen of beperken we schade.

Lezing klimaatregelen in en om de tuin

Tuinen in Nederland nemen samen een aanzienlijk oppervlak in beslag en ruim de helft van de verharding is particulier eigendom. Vanwege de klimaatverandering is het belangrijk om onze tuinen en privéterreinen klimaatvriendelijk in te richten. Marije van Schelven legt 2 oktober uit hoe een goede bodemzorg van nut is en water beter in de grond kan lopen. Ze toont mooie en verrassende voorbeelden van een slimme tuininrichting met opvang van regenwater. De lezing begint met een schets van de huidige waterproblematiek en de rolverdeling tussen gemeenten en waterschap. We kunnen niet buiten de inzet van projectontwikkelaars, aannemers, ontwerpers, woningbouwcorporaties en burgers om de klimaat- en waterproblemen te beteugelen. Onderwerpen na de pauze zijn vergroening van de tuin (‘Tegel eruit, plant erin’), bodemzorg en hulp aan diertjes in de tuin. Op de Andere Mert schenkt IVN ook aandacht aan een aantal van deze deelthema’s.

Toegang vrij

De Andere Mert/Regenboogfestival is 29 september van 12 tot 17 uur in het kasteelpark.

Belangstellenden voor de lezing zijn woensdag 2 oktober welkom in natuurinformatiecentrum ‘De Paardestal’, in het park van Kasteel Geldrop. Vanaf 19.45 uur staan koffie en thee klaar, aanvang 20 uur. Vrijwillige bijdrage welkom. Wie IVN Geldrop wil steunen kan lid of donateur worden. 

 

Algemene informatie

woensdag 2 oktober 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Natuur informatiecentrum de paardestal
Mierloseweg 1
5663 PL Geldrop
Nederland
Google Maps image