Geldrop
Duurzaamheid
Op
zaterdag17sep202209:30

Afvalrapers gevraagd voor Wereldschoonmaakdag

Samen afvalrapen met de Werkgroep Duurzaamheid van IVN Geldrop en IVN Mierlo: wie doet mee op zaterdagochtend 17 september? Ook kinderen en mensen in een rolstoel of scootmobiel zijn welkom. De aftrap (met koffie) is bij IVN Geldrop om 9.30 uur in het kasteelpark, bij natuurinformatiecentrum De Paardestal. IVN Mierlo vertrekt vanaf natuurinformatiecentrum ’t Klokhuis, Goorsedijk 1. Aanmelden heeft de voorkeur.

Miljoenen deelnemers wereldwijd 
Zwerfafval is ergerlijk en bedreigt ons – daarover straks meer. Daarom trekt op World Cleanup Day de hele wereld erop uit om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Samen zijn we met miljoenen!

Er zijn straten, buurten, bedrijven en verenigingen die de handen uit de mouwen steken. IVN zoekt nog wat extra handen. Daarnaast kunt u zelf misschien ook een opruimactie in uw eigen straat of club organiseren.

Aanmelden en uitrusting
Om 9.30 uur worden deelnemers onder het genot van een kop koffie of thee ingedeeld in groepjes, waarna zij zich verspreiden over de omgeving. Rond 12.00 uur wordt iedereen terugverwacht met inlevering van afval en grijpers. Dan is er nog een drankje en iets lekkers. Voor wie eerder wil eindigen blijft iemand aanwezig in De Paardestal.

IVN verzoekt iedereen zelf (liefst duurzame) werkhandschoenen mee te nemen met het oog op hygiëne. Afvalzakken, grijpers en fluorescerende hesjes zijn aanwezig.

Aanmelden geniet de voorkeur. Voor Mierlo kan dat door een mailtje naar bestuur@ivnmierlo.nl, voor Geldrop ivngeldrop@gmail.com.

Waarom is World Cleanup Day nodig?
Zwerfafval is helaas nog steeds een groeiend probleem, ook in Nederland. Volgens Staatsbosbeheer lopen schattingen over de hoeveelheid hiervan uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Naast een negatieve impact op onze leefomgeving, genereert het afval een kolossaal milieuprobleem: het belandt uiteindelijk in onze zeeën en oceanen. Daar komen giftige stoffen uit het plastic vrij. Die komen vervolgens in onze voedselketen terecht doordat vissen en andere organismen deze opeten. Bovendien sterven veel waterbewoners erdoor. Hoog tijd dat we hier wat aan doen dus!

Doe ook mee en deel World Cleanup Day op social media om anderen te inspireren. Gebruik hierbij deze hashtag: #WorldCleanupDayNL.

Algemene informatie

zaterdag 17 september 2022 - 20:30
Extra Informatie: 

activiteit: zwerfafval opruimen tijdens World Cleanup Day
datum: zaterdag 17 september, van 9.30 tot ca.12.00 uur
startplaats: IVN Geldrop: natuurinformatiecentrum De Paardestal, kasteelpark, IVN Mierlo: natuurinformatiecentrum ’t Klokhuis, Goorsedijk 1.
organisator: gezamenlijke Werkgroep Duurzaamheid van de 2 IVN-afdelingen
doelgroep: ieder die de natuur een warm hart toedraagt en/of een schone leefomgeving wenst
bijzonderheden: deelnemers nemen zelf (tuin)handschoenen mee.
Aanmelden: bij voorkeur: Geldrop: ivngeldrop@gmail.com / Mierlo: bestuur@ivnmierlo.nl
fotograaf: Jos Klomp

Contactpersoon: