Enschede
Natuur
zaterdag11jan2020

Wandeling voor blinden/slechtzienden!

Het is alweer even geleden (begin november 2019) dat IVN-Enschede een bijzondere wandeling organiseerde. Bijzonder omdat het deze keer een groep mensen betrof die door het leven gaan met een, in meer of mindere mate, gezichtsbeperking . Lees hieronder verder hoe dat is verlopen.....

Het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) afdeling Enschede is een actieve afdeling met ca. 100 leden. Zij verzorgt niet alleen regelmatig publiekswandelingen en schoolwandelingen voor basisschoolleerlingen, ook organiseert ze natuuractiviteiten voor rolstoelgebruikers en demente bewoners van een verzorgingshuis.
IVN-Enschede wil graag wil de natuurbeleving bij deze doelgroepen vergroten door mensen mee naar buiten te nemen. 


Een zeer lastig te vinden groep mede-inwoners van onze stad en regio zijn de blinde en slechtziende mensen. Voor hen is het soms moeilijk naar buiten te gaan  om te kunnen genieten van de natuur.
De IVN-afdeling Enschede heeft een tiental slechtzienden uitgenodigd om met het IVN op ontdekkingstocht te gaan in het Stroinksbos in Enschede.


Een aantal van hen is lid van de Maculavereniging en een aantal komt vanuit het Diagnosecentrum Bartiméus Hengelo.
Eenvoudig gezegd is Macula-degeneratie is een oogaandoening waarbij sommige mensen een wazige of donkere vlek zien die overal zit waar je naar kijkt. Anderen zien ook vervorming van het beeld. De aandoening zit in het netvlies waardoor het zicht snel afneemt. Een bril helpt niet. 
De organisatie Bartiméus is er voor alle mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Samen met familieleden, professionals in zorg of onderwijs en overheden en bedrijven, stellen zij alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past. 

Op 4 november was het zo ver. De “aftrap” van deze bijzondere wandeling (slechts 3 IVN- afdelingen in Nederland bieden deze wandeling aan) werd gedaan door de wethouder van Enschede de heer Arjan Kampman. RTV Oost - die een neus heeft voor opvallend nieuws - was daarbij aanwezig. Uitzending 28 november 2019. 
Rond 14.00 uur had het gezelschap zich verzameld aan het Stroink en ging in 3 groepjes op stap met IVN natuurgidsen. Onderweg werd o.a. stilgestaan bij de verschillende soorten boomschors, de geur en vorm van paddenstoelen, hulst met en zonder besjes, de functie van dood hout in een bos, oeroude varens en hun sporen, en vooral de geur van het herfstbos, die we overal roken. 

Het was een gevarieerde wandeling, soms over bruggetjes, tussen open weilanden door en soms -  vanwege de grillige boomwortels – ook over best spannende paadjes. Na afloop konden een opgezet eekhoorntje, goudvinkje en mol van dichtbij bewonderd worden en de vacht en het verenkleed gevoeld.
En daarna was het tijd voor koffie/ thee met wat lekkers in het Stroinkshuis. Er werd nog gezellig nagepraat over ieders ervaring en er werden contacten uitgewisseld. Een zeer geslaagde eerste wandeling, voor herhaling vatbaar wat betreft de aanwezige wandelaars en ook de IVN gidsen. 

IVN-Enschede is van plan deze wandelingen vaker te organiseren en roept blinden en slechtzienden  op zich bij IVN-Enschede te melden. 
Dat kan door contact op te nemen met het secretariaat van IVN Enschede; telefonisch via 
06-47270894 of per e-mail:  ivnenschedesecretariaat@gmail.com

Voor meer informatie zie :
www.maculavereniging.nl
www.bartimeus.nl
     LogoEnkele foto's:

Wethouder KampmanErika HannekeHans