IVN cursus Natuurouders

De eerste vier cursusavonden Natuur(groot)ouders hebben we al achter de rug. De cursisten krijgen nog één avond les en zijn dan bijna klaar om als echte Natuur (groot) ouders aan de slag te gaan.

Donderdagavond 21 september 2017 waren we te gast op de Alfonsusschool aan de Pastoor Geertmanstraat. Het was een goede avond waarbij we met elkaar kennismaakten en een start maakten met de cursus door te spreken met elkaar over een tweetal onderwerpen:

 • Hoe leren kinderen en hoe sluiten we daarop aan? Barbera leidde ons en zette ons aan het werk om te bedenken hoe we kinderen op verschillende leeftijden benaderen.
 • Vervolgens een praktisch onderwerp voor deze tijd van het jaar: 'Vruchten en zaden', geleid door Jan Willem.

Op 19 oktober was de tweede cursusavond in  basisschool De Noorderkroon aan de Olieslagweg.

 • Uitwerking van de opdracht behorende bij hoofdstuk 2 (Vruchten en zaden). We namen speciaal nog even de Stinkende Gouwe onder de loep en ontdekten de 'mierenbroodjes'!
  De deelnemende natuurouders vertelden hun belevenissen in verband met dit onderwerp.
 • Vervolgens introductie hoofdstuk 3 (Afbraak; Bodemdieren en Schimmels). Het was een interessante materie die ons werd voorgeschoteld door Erika.


 23 november hebben we, onder het genot van pepernoten, onze derde lesavond gehouden. Deze keer weer in de Alfonsusschool.

 • Uitwerking van de opdracht behorende bij hoofdstuk 3 (Afbraak; Bodemdieren en Schimmels): De cursisten toonden enkele prachtige foto's van de sporen die paddenstoelen achterlaten. Spectaculair was een paddenstoel die vol bleek te zitten met kleine larven....ook dat kan gebeuren als je natuur in huis haalt.
 • Na de pauze een brainstormsessie hoe je kinderen naar bomen kunt laten kijken. Niet alleen met ogen, maar ook door te voelen ( de bast), te ruiken (bladeren, vruchten) of te proeven.

De vierde les (18 januari) was zeer intensief en boeiend.

 • Celia bracht enkele Madeliefjes mee; ja, die bloeiden in het midden van januari! Verder verschillende takken met knoppen. Hoe ziet de natuur eruit in de winter? Wat valt er buiten te ontdekken?
 • Barbera had twee leskisten meegebracht met enkele opdrachten. Een beetje gemeen had zij expres een onderdeel vergeten in te pakken en de handleiding te ingewikkeld beschreven. Hoe ga je in de praktijk met zulke problemen om?

Kijk voor foto's van deze lesavond op de Facebookpagina van IVN-Enschede.

Op 15 februari was de volgende les en we waren te gast weer op de basisschool De Noorderkroon. Hartelijk dank voor de gastvrijheid steeds.

 • Geboeid hebben we gekeken naar de uitgevoerde huiswerkopdrachten. Een hele klus om een en ander goed te doordenken en uit te voeren!
 • Vervolgens nam Hanneke ons mee in de wereld van de bloemen en de stinseplanten. We leerden veel!

Donderdagavond 8 maart: De zesde cursusavond.

 • Na het bekijken en bespreken van de huiswerkopdrachten nog evven verder met het onderwerp Bloemen en stinseplanten.
 • Vervolgens het bespreken en toelichten van de eindopdracht voor de laatste avond in mei. 

Op 24 mei, een heerlijke, zomerse avond komen we bij elkaar in het Abraham Ledeboerpark in het Lammerinkswönner. Barbera ontvangt ons met koffie/thee en een zelfgebakken stukje taart! 

 • De cursisten presenteren hun eindopdracht: Een met veel energie en met grote inzet gemaakt plan voor een natuurles voor een bovenbouwgroep van de basisschool. Verrassend dat ze de kinderen proberen te 'pakken' door ze gebruik te laten maken van de smartphone! Nadat vragen en opmerkingen waren besproken ging onze voorzitster, Hanneke van Dorp, over tot het uitreiken van de certificaten voor de Cursus Natuurouder als beloning voor het volgen van de cursus en het goed uitvoeren van de eindopdracht! Met een prachtig (wild)boeketje van Nico gaf uiting aan onze waardering voor de plezierige samenwerking. 

Enkele foto's van de laatste avond:

NatuuroudersNatuuroudersNatuurouders