IVN cursus Natuurouders

De eerste drie cursusavonden Natuur(groot)ouders hebben we al achter de rug. In het nieuwe jaar gaan we verder.

Donderdagavond 21 september 2017 waren we te gast op de Alfonsusschool aan de Pastoor Geertmanstraat. Het was een goede avond waarbij we met elkaar kennismaakten en een start maakten met de cursus door te spreken met elkaar over een tweetal onderwerpen:

  • Hoe leren kinderen en hoe sluiten we daarop aan? Barbera leidde ons en zette ons aan het werk om te bedenken hoe we kinderen op verschillende leeftijden benaderen.
  • Vervolgens een praktisch onderwerp voor deze tijd van het jaar: 'Vruchten en zaden', geleid door Jan Willem.

Op 19 oktober was de tweede cursusavond in  basisschool De Noorderkroon aan de Olieslagweg.

  • Uitwerking van de opdracht behorende bij hoofdstuk 2 (Vruchten en zaden). We namen speciaal nog even de Stinkende Gouwe onder de loep en ontdekten de 'mierenbroodjes'!
    De deelnemende natuurouders vertelden hun belevenissen in verband met dit onderwerp.
  • Vervolgens introductie hoofdstuk 3 (Afbraak; Bodemdieren en Schimmels). Het was een interessante materie die ons werd voorgeschoteld door Erika.


 23 november hebben we, onder het genot van pepernoten, onze derde lesavond gehouden. Deze keer weer in de Alfonsusschool.

  • Uitwerking van de opdracht behorende bij hoofdstuk 3 (Afbraak; Bodemdieren en Schimmels): De cursisten toonden enkele prachtige foto's van de sporen die paddenstoelen achterlaten. Spectaculair was een paddenstoel die vol bleek te zitten met kleine larven....ook dat kan gebeuren als je natuur in huis haalt.
  • Na de pauze een brainstormsessie hoe je kinderen naar bomen kunt laten kijken. Niet alleen met ogen, maar ook door te voelen ( de bast), te ruiken (bladeren, vruchten) of te proeven.