Emmen-Coevorden
Insecten
woensdag17apr2019

Nationale Bijentelling vanwege koud weer verlengd

Omdat bijen die niet goed tegen de kou kunnen zich afgelopen weekend niet lieten zien, wordt de Nationale Bijentelling verlengd tot komende vrijdag.

Zo'n 2600 mensen telden dit weekend ruim 19.000 bijen, meldt Nederland Zoemt, een project van verschillende natuurorganisaties. Vorig jaar deden aan de eerste telling 3500 mensen mee, zij turfden samen meer dan 36.000 bijen.

Er werden opvallend veel hommels geteld, die volgens hoogleraar Natuurlijk Kapitaal Koos Biesmeijer goed tegen de kou kunnen. "Ze zijn dichtbehaard en hebben nog een fysiek voordeel ten opzichte van andere bijen. Ze warmen zichzelf op met de vliegspieren in hun borst voordat ze naar een plant of bloem vliegen."

Op deze link https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/​​​​​​​ lees je hoe je mee kunt doen. 

Bedreigd

Met de Nationale Bijentelling wil Nederland Zoemt samen met LandschappenNL, Natuur & Milieu en Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid IVN bijhouden hoe het met de verschillende soorten gaat. De helft van de bijna 360 bijensoorten die in Nederland voorkomen, is bedreigd. Bijen zijn nog steeds belangrijk voor ons voedsel: 80 procent van de eetbare gewassen is afhankelijk van bijen voor de bestuiving. Ook zijn bijen voedsel voor vogels en zorgen ze voor voortplanting van wilde planten.