Emmen-Coevorden
Insecten
Op
zaterdag13apr201900:00

Nationale Bijentelling

Wat zoemt er in jouw achtertuin?

Denk jij bij ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart insect? Dan weet je vast niet dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen. Wij willen graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn zodat we ze beter kunnen helpen.

Doe mee!

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. We nemen je hieronder stap voor stap mee bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je 13 en 14 april in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?

De helft van alle bijensoorten is bedreigd. Ook voor ons heeft dit grote gevolgen. 80% van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

Hoe werkt de Bijentelling?

  • Tel op 13 of 14 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig - of in ieder geval droog - moment.
  • Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Download het Telformulier voor een overzicht van de bijensoorten.
  • Uitgeteld? Voer jouw resultaten op deze pagina in. (Pagina opent op 13 april) https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijentelling/

 

  • Bijen

Algemene informatie

zaterdag 13 april 2019 - 00:00