Emmen-Coevorden
Water
maandag06jun2022

Word burgerwetenschapper voor Vang de Watermonsters

foto: Henk Sierdsema

 

Kom in actie, breng de waterkwaliteit in kaart

 

Deze oproep wordt gedaan door de organisatie Natuur & Milieu en ondersteunen wij van harte

 

Begin juni 2022 gaat het Citizen Science project ‘Vang de Watermonsters’ weer van start. Hiervoor zoeken we gemotiveerde vrijwilligers die willen helpen de waterkwaliteit van kleine wateren in Nederland in kaart te brengen. Zo kunnen wij erachter komen hoe het gesteld staat met de kwaliteit van kleine wateren, én zetten wij waterkwaliteit hoger op de politieke agenda.

Het gaat niet goed met het Nederlandse water

Nederland is een waterland. We hebben bijna net zoveel vierkante meters water als vierkante meters stad. Maar het gaat niet goed met het Nederlandse water, want het overgrootste deel is van slechte kwaliteit. Dat is kwalijk, omdat het de leefbaarheid van vogels, insecten, vissen en planten aantast en uiteindelijk zorgt voor een slechtere kwaliteit van drinkwater. Tijd voor actie dus!

Kraamkamer van de natuur

Nederland telt veel kleinere wateren, zoals grachten, singels, vennen, vijvers, kleinere plassen en sloten. De waterkwaliteit van deze wateren wordt in Nederland niet standaard gemeten. Dit hoewel kleine wateren een derde van het Nederlandse oppervlaktewater vormen en de haarvaten zijn van ons watersysteem. Deze wateren dienen als kraamkamer van de natuur. Door deel te nemen aan dit burgeronderzoek help je ons een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit van de kleine wateren. 

Meld je aan

Meld je hier aan als burgerwetenschapper voor Vang de Watermonsters, doe mee aan een van onze trainingen en ontvang je meetkit!

Als je meer informatie wilt kijk je op de website van Natuur en Milieu.