Emmen-Coevorden
Paddenstoelen
maandag22aug2022

Paddenstoel van het jaar

Publieksinventarisatie 2022: Vliegenzwam

 

In 2022 is de Vliegenzwam de Paddenstoel van het Jaar.

Om deze soort in het zonnetje te zetten organiseren de NMV, KNNV, Waarneming.nl en IVN een grootste publieksinventarisatie om de verspreiding van de Vliegenzwam in kaart te brengen.

We willen graag precies weten waar de Vliegenzwam voorkomt. Iedereen kan meedoen met de publieksinventarisatie. Omdat de Vliegenzwam onmiskenbaar is, kunnen ook mensen die 'geen verstand van paddenstoelen hebben' meedoen.

In 1991 en 2000 zijn er vergelijkbare grootse inventarisaties van de Vliegenzwam geweest. Dit heeft duizenden waardevolle waarnemingen opgeleverd en een goed beeld waar deze soort precies voorkwam. Door in 2022 voor de derde keer de verspreiding van de Vliegenzwam in kaart te brengen kunnen we zien of er iets is veranderd. Is de soort voor- of juist achteruitgegaan? Komt de soort vooral in natuurgebieden voor, of steeds meer in stedelijk gebied? Door waarnemingen door te geven draagt je bij aan de kennis van de verspreiding en de standplaats van de Vliegenzwam en aan de bescherming van paddenstoelen.

Via deze link van de Nederlandse Mycologische Vereniging kun je lezen hoe je je waarneming kunt invoeren.

Aan dit project is tevens een wedstrijd verbonden:

Wie vindt de vliegenzwam met de breedste hoed?

Hier staat hoe je te werk moet gaan om mee te doen aan deze wedstrijd.

Ze komen al snel weer tevoorschijn.  Veel plezier ermee!

paddenstoel