Emmen-Coevorden
Biodiversiteit
Op
woensdag04sep201920:00

Het belang van REGENWORMEN

De rode worm is goed voor de bodem en boer.

Bioloog en ecoloog Jeroen Onrust vertelt over de sleutelrol van de rode regenwormin de bodemvruchtbaarheid en de voedselvoorziening van weidevogels.

 

Het is stil in het weiland. De geluiden van grutto en kievit zijn steeds minder te horen. Wormenonderzoekers en bioloog Jeroen Onrust weet hoe dat (mede) komt. Er zitten te weinig rode regenwormen in de bodem. Zij spelen een sleutelrol in het ecosysteem van het grasland.

De wormenman wordt hij wel genoemd. Of Dr. Worm. Voor Jeroen Onrust is het duidelijk: intensieve veehouderij is funest voor rode regenwormen in de bodem. “Voor de weidevogels is het al te laat.” Onrust uit Roden promoveerde in Leeuwarden op onderzoek naar de invloed van boerenbeheer op het aantal wormen in de bodem.

Hij vertelt hier graag over.

In zijn proefschrift ‘Earth, worms & birds” bewijst de jonge promovendus dat rode wormen een sleutelrol spelen in het ecosysteem van een grasland. Ze zorgen voor een gezonde bodemstructuur en zijn een belangrijke voedselbron voor weidevogels. “Juist rode regenwormen verzamelen organisch materiaal, slepen dit de bodem in en houden die vochtig. Dat is belangrijk, want vooral droogte is voor weidevogels een probleem,” licht Onrust toe. “Rode wormen zorgen voor een vochtige bodem. Hoe meer rode wormen, hoe gunstiger dit is voor de weidevogels,” stelt Onrust. “De rode komen vaker aan het oppervlak en kievit en scholekster kunnen de wormen met hun snavel gemakkelijker uit het grasland pikken.”

In de huid van kievit

Voor zijn onderzoek bedacht Jeroen een even eenvoudige als in het oog springende manier om het aantal wormen in boerenland te tellen. Wormen zijn nachtelijk actief, omdat ze met hun dunne huid gevoelig zijn voor licht. Zichtjagers als de kievit gaan daarom ook vaak ’s nachts op zoek naar wormen. Onrust: “Ik moest in de huid van een kievit kruipen. Zo bedacht ik een kar, waarop ik, liggend op mijn buik, mezelf over het weiland voortbewoog.” Met hoofdlamp op en een handteller zocht Onrust in het nachtelijk donker urenlang tussen de grassprieten naar krioelende wormen. “Soms telde ik er in een weiland wel 1.000, soms ook niks.”

Luister naar het boeiende verhaal van Jeroen Onrust.

Voor IVN-leden en donateurs is de lezing gratis. Niet-leden betalen 3 euro.

Voor meer informatie Dick Haverkamp, Tel. 06-28287148 of mail: : ivnemmeneo2@gmail.com

 

Algemene informatie

Rode regenworm
woensdag 4 september 2019 - 20:00
Locatie: 
Wijkcentrum Angelslo,
Statenweg 107
7824 CW Emmen
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image