Elsloo
Vogels
maandag12mrt2018

Voorjaarscontrole nestkasten

Op donderdagmorgen 8 maart gaan een vijftal leden van de vogelwerkgroep de Wouw aan de slag met de controle van de nestkasten in de Botanische Tuin en in het kasteelpark.

Het betreft een grote diversiteit aan nestkasten; bestemd voor Kool- en pimpelmees, grote bonte specht, boomkruiper, boomklever, holenduif etc. In totaal zijn het 40 nestkasten. Fijn om te zien dat de meeste kasten tijdens de winterperiode zijn gebruikt als slaapplaats.

Alle kasten moet schoon en intact zijn voordat het broedseizoen van start gaat. Eventuele uitwerpselen worden grondig verwijderd, in enkele kasten is al enig nestmateriaal aanwezig. Dit betekent dat de lente in aantocht is! Ook wordt in een nestkast een dode pimpelmees gevonden; waarschijnlijk te zwak om de winter te overleven.

Alle kasten zijn vandaag voorzien van een nummer, oplopend van nummer 1 t/m 40. Door de registratie en het archiveren is er een duidelijk overzicht van de kasten en in hoeverre de kasten in gebruik zijn geweest, beschadigingen etc.

Om 12 uur waren wij klaar met de controle en is het afwachten hoe de vogels gebruik gaan maken van hun schone kasten. Het resultaat zal in de herfst van dit jaar zichtbaar zijn wanneer de volgende inspectieronde gemaakt zal worden.

nestkasten controle-1nestkasten controle-2nestkasten controle-3