Elsloo
Vogels
maandag29okt2018

Uitkijkpost bij Meers in gebruik genomen

Op zondag 21 oktober open dag bij de nieuwe mobiele uitkijkpost "Buiten Beeld". Leden van IVN Vogelwerkgroep De Wouw gaven toelichting aan bezoekers over de vogels die daar te zien zijn.

Onder deskundige uitleg was het mogelijk om vogels te spotten vanaf de mobile uitkijkpost, BuitenBeeld. Zonder verrekijker was het al een genot om vanaf het 3 meter hoge uitkijkplatform de oevers van de maas en omgeving te zien of vogels zien over te vliegen. Dat vonden de gasten ook die een kijkje kwamen nemen op het uitkijkplatform. Regelmatig werd er geroepen, kijk wat is dat voor een vogel die daar vliegt. Of wat zit er op die tak of paaltje. Dan gingen alle kijkers de aangewezen richting op. Waren de vogels te ver of bij twijfel ging de telescoop die richting op. Door het mooi heldere weer was het voor de gasten en vogelaars een genot om de vogels te kunnen waarnemen in hun mooie verenkleed.

Op het nabije Bomenmonument was, heel duidelijk en lang, de zwarte roodstaart te zien. Ook de torenvalk liet zich graag zien, genietend in de zon, op de bovenste tak van een boom of al biddend in de blauwe lucht. En als er de telescoop op werd gezet dan leek het wel of ze binnen handbereik waren. In de blauwe hemel was het druk, met veel overvliegende vogels. Onder andere meeuwen, ganzen, aalscholvers, spreeuwen en nog veel meer.

Met een klein groepje is er naar de kleine poel (uitgebaggerd grindgat) gelopen. Hier waren veel watervogels te zien en te horen: de dodaar, smient, kuifeend, kievit, casarca en wilde eend. Niet te missen verschillende soorten ganzen, luid en duidelijk.

Tot 2 november is de mobiele uitkijkpost ”BuitenBeeld” geopend.

Vogels waarnemen in beeld of buiten beeld is zo gek nog niet. En het leuke hieraan is, het is voor alle leeftijden.

Hieronder een paar foto's (met dank aan Fons Verhoeve) van de opening op 3 oktober: een panorama van het beeld vanuit de uitkijk, een woordje van de organisatie, en mooi te zien de mobiele opbouw.

uitkijkpost Meersuitkijkpost Meers-2uitkijkpost Meers-3