Elsloo
Vogels
donderdag26okt2017

Najaarscontrole nestkasten

Op woensdagochtend 25 oktober om 09.00 uur verzamelden een 7-tal leden van de IVN-vogelwerkgroep De Wouw zich bij het kasteel om de tweejaarlijkse controle van alle nestkasten te doen. Een mooie ochtend om dit karwei te klaren; windstil, droog en een aangename temperatuur.

Het betreft een 45 nestkasten, welke hangen in de botanische tuin en langs de wandelpaden in het bos en langs de visvijver. De kasten die bestemd zijn voor de kool- en pimpelmees, grote bonte specht, boomklever en boomkruiper, hout- en holenduif en uilenkast worden gecontroleerd of er genesteld is, en krijgen een grondige poetsbeurt. Natuurlijk wordt alles genoteerd.

Gewapend met een ladder, lange stok met haak, emmer met gereedschap zoals hamer, knijptang, spijkers, schroeven, schoonmaakborstels etc. gingen we enthousiast aan de slag. Op enkele kasten na waren ze allemaal gebruikt. In sommige kasten was het nest wel helemaal afgebouwd maar was er toch geen legsel geweest. Opvallend, in een paar kasten troffen we dode vogeltjes aan, misschien zijn de ouders omgekomen door roofvogels?

Trouwens, de kool- en pimpelmezen zijn niet kieskeurig, ze bouwen hun nesten in alle kasten, maakt niet uit hoe groot. De vraag rijst, hoezo moet het gaatje 26/28 mm zijn?

Verder mooi te zien dat in een tweetal Grote Bonte Spechtkasten ook legsels zijn geweest! Helaas geen legsel of nesten aangetroffen van de boomklever en boomkruiper, wel waren mezen in die kasten ingetrokken. Wat ook opvallend was: In geen enkele kast is de hoornaar aangetroffen die ons in voorgaande jaren de nodige overlast bezorgde.

Om 12 uur was het karwei geklaard; alle kasten nog in goede staat en de vogels hebben weer een schoon nachtverblijf. Onder genot van een kopje koffie werd er nog wat nagepraat in het IVN gebouw bij het kasteel.

nestkasten controlenestkasten controlenestkasten controlenestkasten controle