Dia presentatie 4 december – Marokko een land vol contrasten
Elke eerste maandag van de maand kunt u weer genieten van een dia-lezing in het Maaslandcentrum. IVN Elsloo tekent voor de organisatie. Aanvang steeds om 20.00 uur en de entree is gratis!
Maandag 4 december 2023
Onderwerp: Marokko
Presentatie: Guus en Martina Reinartz uit Schaesberg
Zeer fascinerende presentatie over Marokko, met beelden van ongerepte schoonheid van de bergketens van de Hoge Atlas en de stille betovering van de woestijnen. Als een parelsnoer liggen witte, met massieve muren en hoge torens versterkte havensteden aan de Atlantische kust.
Maandag 8 januari 2024
Onderwerp: Sneeuwklokjes
Presentatie: Stef Keulen uit Hulsberg
Bioloog Stef Keulen zal ingaan op deze bijzondere plantengroep, ons inwijden in de kenmerken van de verschillende soorten, hun verspreiding en met veel foto’s krijgen we vanzelf zin in het vroege voorjaar.
Maandag 5 februari 2024
Presentatie: Nog niet definitief vastgesteld.
Maandag 4 maart 2024
Onderwerp: Geleenbeek
Presentatie: Olaf Op den Kamp uit Morsbach
Van een rechtgetrokken zwarte mijnwaterbeek is de Geleenbeek weer een slingerende blauwe ketting langs groene natuurparels geworden. Gedurende de presentatie volgen we de Geleenbeek en zijn zijbeken van de bron bij het Imstenraderbos in Heerlen tot de monding in de Molenplas bij Ohé en Laak. Aan bod komen natuurlijk ook de gevarieerde flora en fauna langs de beek.
Zaterdag 20 april 2024
Dagwandeling: Gids: Olaf Op den Kamp
Vertrek 8.30 uur op het Dorine Verschureplein met touringcar Vliex. Terug in Elsloo rond 18.00 uur. Opgeven voor deelname aan deze wandeling is zoals gebruikelijk na 1 januari 2024.
Ook in het voorjaar van 2024 trekken we weer met Eifelkenner Olaf Op den Kamp de Eifel in. We beginnen met een wandeling door een van de mooiste beekdalen van de Duitse Eifel, het Perlenbachtal waar medio april 100.000-en wilde narcissen in bloei staan. De graslanden langs de beek worden al eeuwenlang als hooiland gebruikt. Ze worden niet bemest en altijd pas laat gemaaid. De enige bemesting die hier plaatsvindt is door middel van zogenaamde vloeiweiden waarbij met vruchtbaar slib beladen beekwater over de graslanden stroomt. Dit zorgt voor een bijzondere vegetatie in deze bergweiden waar ’s zomers soorten als zwart knoopkruid, bergcentaurie, wolverlei en blauwe knoop groeien. In het voorjaar staan er behalve de ontelbare wilde narcissen ook soorten als rood peperboompje en bosanemoon. In de lucht cirkelen rode wouwen en in de boomtoppen van de sparrenbossen roepen sijsjes, goudvinken en kruisbekken. Na een niet al te moeilijke wandeling van circa 7 kilometer kunnen we weer in de bus stappen en is het tijd voor een welverdiende pauze.
’s Middags wandelen we langs de bovenloop van de Rur. We starten vlakbij het Klooster Reichenstein en wandelen door het Naturschutzgebiet Gebirgsbach Rur. De Rur is hier nog een echte bergrivier met flinke stroomversnellingen, schuimkoppen en grote rotsblokken in het water. Het pad langs de Rur is deels glad, glibberig en met grote stenen bezaaid, iets voor de wat meer geoefende wandelaar, maar met goede schoenen en met behulp van een wandelstok voor de meesten te doen. Alternatief voert een brede bosweg parallel eraan op de andere oever van de Rur, voor elk wat wils dus. Langs de Rur staan zwarte elzen en gewone esdoorns. Hier en daar bloeien wilde narcissen, bosanemonen of paarbladig goudveil. Met een beetje geluk ontdekken we een grote gele kwikstaart of waterspreeuw. Na circa 5 km bereiken we het prachtige vakwerkdorpje Monschau. Hier verzorgt Olaf een stadswandeling waarbij we de geschiedenis van dit lakenmakersstadje ontdekken. Hierbij zien we onder meer de drie kerken van Monschau, de patriciërshuizen waaronder het Rotes Haus en de ruïne Haller. Daarna sluiten we de wandeling af in een café aan de Markt.
