Elsloo
IVN
Op
maandag07jan201920:00

Dialezing “De Geul van bron tot monding” door Olaf op den Kamp

Dia lezing Elsloo

Maandag  7 januari 2019, dialezing “De Geul van bron tot monding”.

Presentator Olaf Op den Kamp uit Kerkrade.
Aanvang 20.00 uur, entree gratis.
De Geul. Bron in het niets, ergens in het struweel van het Aachener Wald, vlakbij de Duits-Belgische grens. De prille Geul meandert door de weilanden rondom de dorpen Hauset en Hergenrath. Bij de majestueuze Eyneburg volgt ze een diep ingesneden ravijndal dat volstaat met prachtige voorjaarsbloeiers. Even verderop liggen de voormalige zinkmijnen van Neutraal-Moresnet en Plombières en bloeien Zinkviooltjes op de oever. Tussen Plombières en de Nederlandse grens is vrijwel het gehele dal omgevormd tot een prachtig natuurgebied. Bij Cottessen stroomt de Geul Nederland binnen en vervolgt  haar weg langs de Heimansgroeve, de Volmolen en  veel fraaie vakwerkhuizen. We passeren Klooster Wittem en bereiken de prachtige tuin van Kasteel Wijlre die sterk doet denken aan beroemde tuinen in Engeland. In de hellingbossen groeien wilde orchideeën en een prachtige voorjaarsflora. In het drukke Valkenburg brengen we een bezoek aan de mergelgrotten om daarna in Ingendael op zoek te gaan naar grote grazers en Bevers. Natuurlijk komt ook de kerk van Houthem-St. Gerlach aan bod, evenals de gotische basiliek van Meerssen. Bij Bunde passeert de Geul het Julianakanaal. om dan bij Voulwames , grootst en hoorbaar, over grindbanken langs steile oevers in de Maas uit te monden.

Voor degenen die het met eigen ogen willen zien, op zaterdag 6 april is er een dagwandeling naar dit gebied. Meer info, lees verderop.

Maandag 4 februari 2019, dialezing "Bedgeheimen van kleine dieren.
Presentator René Krekels uit Malden bij Nijmegen.
Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Kleinere dieren, van insecten tot amfibieën, zijn het hoofdonderwerp van René Krekels. Naast biologie studeerde hij fotografie aan de Fotovakschool. René verdiept zich in het gedrag van dieren en probeert hun verborgen levenswijzen in beelden vast te leggen. Met speciale technieken, zoals onderwaterfotografie en high-speed-fotografie, komen de soorten haarscherp in beeld. 

Maandag 11 maart 2019, dialezing "Geologie van Zuid Limburg".
Presentator Hans v. Schendel uit Weert.
Aanvang 20.00 uur, entree gratis.
Een bijzondere dialezing over wat 70 tot 100 miljoen jaren geleden achtergebleven en teruggevonden is en nog steeds bij opgravingen wordt ontdekt in de ondergrond van het mergel/heuvelland, gevormd door het krijt- en carboontijdperk. 

Zaterdag 6 april 2019, Dagwandeling langs de Geul van de bronnen tot aan de Nederlandse grens.
8.30 uur  vertrek Dorine verschureplein Elsloo precies

18.00 uur aankomst Elsloo.
De wandeling is in totaal circa 14 km lang, maar op diverse punten (Kelmis, Plombieres, Moresnet), en onderweg kan een afkorting worden gepikt via de bus. Wel zelf lunchpakket meenemen. De wegen zijn te voet goed begaanbaar.

Opgeven bij Martin Meulenberg per E-mail  MJMEULENBERG01@HETNET.NL
Als het niet anders kan per telefoon 046 4374896

Algemene informatie

maandag 7 januari 2019 - 20:00
Locatie: 
Maaslandcentrum
burgemeester Maenenstraat 45
Elsloo
Nederland
Google Maps image