Elsloo
IVN
Op
maandag08jan201820:00

Dia lezingen IVN Elsloo 2017/2018

Maandag 8 januari: “Een voetreis naar de Franse Alpen”
Presentator Fred Lambert uit Nuenen geeft een lezing met als titel “Een voetreis naar de Franse Alpen”. Van eind maart tot eind juli 2014 heeft Fred Lambert een wandeling gemaakt van Nuenen naar Menton, voornamelijk langs een groot deel van de Grande Randonnée, GR5. De GR5 is een langeafstandswandelpad van Hoek van Holland naar Nice. De route is grotendeels gemarkeerd met de ook in Zuid-Limburg bekende wit-rood-markeringen voor langeafstandswandelingen en behoort tot de populairste van de Europese langeafstandswandelingen. Even ter oriëntatie, Menton ligt aan de Italiaanse grens aan de  Franse Côte d'Azur. Tijdens deze wandeling heeft hij zeer bijzondere, vooral bergachtige, landschappen doorkruist: Zuid-Limburg, de Ardennen, Lotharingen, de Vogezen, de Jura, en de Franse Alpen. De gehele afgelegde wandelweg heeft hij gedocumenteerd met foto’s van de rijke plantengroei, de ontmoetingen met vogels en dieren zoals gemzen, steenbokken en Alpenmarmotten. Ook gesteenten en vormen van bergen komen aan bod.

Maandag 5 februari: “De Swalm van bron tot monding”
Presentator Olaf Op den Kamp uit Kerkrade geeft een lezing met als onderwerp “De Swalm van bron tot monding”. De Swalm ontspringt nabij het Duitse Wegberg en draagt daar de naam Schwalm. Tijdens haar 46 km lange tocht op weg naar de Maas doorsnijdt het riviertje prachtige elzenbroekbossen. De lezing start bij de bronnen van de Swalm in de buurt van de Schloss Tüschenbroich. Langs de Swalm liggen tientallen watermolens waaronder de oliemolen Tüschenbroich, de Schrofmühle, de Molzmühle, de Radermühle en de Brempter Mühle. In het verleden werd in deze regio veel vlas verbouwd, voor de productie van linnen. Uit de oliehoudende zaden werd lijnolie geperst. Langs de Swalm liggen enkele kunstmatige plassen zoals de Hariksee, dit zijn relicten van de winning van turf, zand, grind en klei. In de buurt van Brüggen staan dan ook diverse steenfabrieken. Brüggen, een voormalig vestingstadje op de grens van de hertogdommen Gelre en Gulik, heeft een mooie binnenstad met kasteel, kloosterkerk en watermolen. Vlak voor de Nederlandse grens passeert de Swalm het natuurreservaat Elmpter Schwalmbruch met een vegetatie van natte heide met zonnedauw, Wilde gagel en Gewone dophei en een droge heide met Jeneverbessen. Circa 12 km stroomt de Swalm over Nederlands grondgebied. Dit gebied bestaat uit prachtige broekbossen met markante bewoners als de Gaffellibel en de Bever. Ook de IJsvogel is hier te vinden. Stroomafwaarts van Swalmen met zijn papierfabriek stroomt het riviertje langs de ruïne van de Oudborg, de Genaenhof en het gehuchtje Wieler. Hier meandert de Swalm door extensieve weilanden die ‘s winters door grote aantallen ganzen worden gebruikt als overwinteringsgebied. Nabij Rijkel mondt de Swalm in de Maas.

Maandag 5 maart: "Natuurserie uit en over de Kaukasus"
Jos Oostveen en Gennadi Tamliani uit Nijmegen.
Onderwerp natuurserie uit en over de Kaukasus. Speciaal voor onze vogelaars. Zowel de natuurliefhebbers als de ervaren vogelaars zullen van deze serie genieten. Deze twee presentatoren Jos en Gennadi runnen een natuur- en cultuurreizen bureau en maken gedurende hun reizen multimedia diaseries met veel geluiden toegevoegd aan de foto's om een completer beeld te geven. Ook zijn er enkele filmpjes in de serie opgenomen. Deze avond heeft geen commerciële doeleinden, behalve dat zij refereren aan hun georganiseerde reizen naar de Kaukasus.

Zaterdag 14 april: "Dagbuswandeling Schwalmtal"
Dagbuswandeling onder leiding van Olaf Op den Kamp.
Vertrek 8.30 uur Dorine Verschureplein, terug in Elsloo rond 18.00 uur.

Meer informatie: zie beschrijving van de dagwandeling

Algemene informatie

zondag 8 januari 2017 - 20:00
Locatie: 
Maaslandcentrum
burgemeester Maenenstraat 45
Elsloo
Nederland
Google Maps image