Elsloo
IVN
Op
maandag02dec201920:00

Dia lezing "Karibu Tanzania" door Guus en Martina Reinartz

Dia lezing Elsloo

Maandag 2 december 2019: "Karibu Tanzania" door Guus en Martina Reinartz

Een multivision-show met als onderwerp Karibu Tanzania. Het onbekende Tanzania is meerdere malen door Guus en Martina bezocht en zij hebben dit in een prachtige diaserie vastgelegd. Het land biedt, met een vuurwerk aan sensationele natuurbelevenissen, bijna alles wat mensen, die van natuur houden, zich maar kunnen wensen.

Maaslandcentrum. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Voor de volgende lezingen: noteer de maandagen 6 januari, 10 februari en 2 maart. Telkens om 20.00 uur.

Maandag 6 januari 2020: "Europese orchideeën, geraffineerde verleiders" door Jacques Kleynen en Jean Claessens uit Moorveld.

Veel mensen weten niet dat in Nederland een kleine veertig soorten orchideeën voorkomen. Ze zijn lang niet zo groot als hun tropische soortgenoten, maar zeker zo interessant. Orchideeën zijn voor hun voortplanting grotendeels afhankelijk van insecten, vooral van verschillende soorten bijen en hommels. Jean Claessens en Jacques Kleynen zijn gespecialiseerd in de relatie orchidee-insect en schreven veel artikelen en twee boeken over dit onderwerp. In deze lezing willen ze u meenemen op ontdekkingsreis naar en door het binnenste van de orchideeënbloem om duidelijk te maken op welke, vaak geraffineerde, manier de orchideeën de insecten weten aan te lokken.

Dit fascinerende onderwerp wordt op aanstekelijke en deskundige wijze door de beide heren uitgelegd, waarbij veel prachtige foto’s en verhelderende video’s de lezing ondersteunen en voor een visueel spektakel zorgen. De duo-presentatie zorgt voor een afwisselende, gevarieerde lezing die niet vlug vergeten zal worden, vooral niet door het enthousiasme waarmee alles gepresenteerd wordt. Wij nodigen u graag uit voor deze unieke voordracht.

Maaslandcentrum. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Voor de volgende lezingen: noteer de maandagen 10 februari en 2 maart. Telkens om 20.00 uur.

Maandag 10 februari 2020: "Vogels tussen Maas en Peel - vroeger en nu” door Jan Peeters en Noud Janssen uit Maasbree.

De opnames zijn voornamelijk gemaakt in Noord -Limburg in de omgeving van Horst. Mooie dia’s, unieke video-opnames en interessante informatie over vogels vanaf het einde twintigste eeuw tot heden. Wetenswaardigheden van Korhoen tot Nachtegaal en van Goudhaantje tot Kraanvogel. Ruim 70 vogelsoorten worden behandeld. Jan Peeters is al langer actief met vogels. Het verzorgen van presentaties is langzaam maar zeker gegroeid vanuit de cursus vogelherkenning binnen vogelwerkgroep ‘t Hokske en via reisverhalen (bezoek Falsterbo, Polen/Oost-Duitsland en Bulgarije). Daarnaast  bekleedt hij de functie van Districtcoördinator Limburg Noord voor Sovon, Vogelonderzoek Nederland.

Jan Peeters geeft presentaties op Scholen, bij IVN- en KBO-afdelingen, maar ook bij Dagbesteding en Vogelwerkgroepen.

Toen Noud Janssen zich ook aansloot bij Vogelwerkgroep ‘t Hokske was het huidige team gevormd. Noud is actief watervogelteller en samen worden er broedvogels en trekvogels geteld in de Mariapeel en enkele natuurgebieden in de directe omgeving.

Maaslandcentrum. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Voor de volgende lezingen: noteer de maandag 2 maart. Telkens om 20.00 uur.

Maandag 2 maart 2020: "Natuurgebieden, vogels en tuinen van Zuid - Engeland" door Olaf op den Kamp.
Engeland is voor velen onbekend en minder bekend als reisbestemming, toch is het zeker de moeite waard. Naast prachtige steden, liggen er ook heel wat bijzondere natuurgebieden en prachtige tuinen. In deze lezing bekijken we een aantal bijzondere natuurgebieden zoals de witte krijtrotsen bij Dover en de Seven Sisters, New Forest met zijn wilde pony’s, damherten en oeroude eiken, Sherwood Forest, waar volgens de legende ooit Robin Hood woonde, de zeevogelkolonies langs de kust bij Bempton en op de Farne Islands met Papegaaiduikers, Kuifaalscholvers en Jan-van-Genten, Nationaalpark Exmoor met zijn uitgestrekte heidegebieden en Exmoor- pony’s en vele bossen met Bluebells. 
Daarnaast nemen we een kijkje in wereldberoemde tuinen als Sissinghurst Castle Garden, Nymans Garden en Stourhead waar vele bijzondere bomen, struiken en planten staan en inspiratie kan worden opgedaan voor de eigen tuin. Sheffield Park is beroemd vanwege zijn vele waterlelies. De botanische tuin Wakehurst hoort bij de beroemde tuinen van Kew.

In mei en juni organiseert Olaf ook twee reizen naar Engelse natuurgebieden en tuinen.

Maaslandcentrum. Aanvang 20.00 uur, entree gratis.

Dover=

Zaterdag 25 april 2020: "Bustocht en wandeldag naar het Grenspark Maas-Swalm-Nette" met Olaf op den Kamp.

Op zaterdag 25 april organiseert IVN Elsloo weer de jaarlijkse bustocht.
Vertrek per touringcar vanaf het Dorine Verschureplein 8.30 uur stipt. Terug in Elsloo tussen 18.00 -18.30 uur.

Net over de grens bij Venlo ligt een fraai natuurpark, het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Tijdens deze bustocht bezoeken we onder leiding van Olaf Op den Kamp drie gebieden in het Grenspark. We beginnen bij de Krickenbecker Seen, een gebied met diverse meren waarop watervogels leven. Deze meren ontstonden door het wegbaggeren van turf. Hier ligt ook het voormalige jachtslot Krickenbeck. Verborgen in het bos zien we de restanten van het Grand Canal du Nord dat Napoleon liet bouwen. Hier maken we een wandeling van circa 6 km.
Ons tweede doel is het Nettetal waar we het Roerdompproject zullen bekijken. Hier is langs de fraai meanderende Nette een natuurgebied met Bevers, Waterrallen, Grote zilverreigers en allerlei soorten eenden, ganzen en zwanen ontstaan. Bijzonder zijn de vele Futen op de Nette. Deze wandeling is circa 3 km lang. ’s Middags rijden we naar de Niers waar we een wandeling van 4 km maken. We lopen door het bos bij Klooster Wachtendonk en langs de uiterwaarden van de Niers zelf. Deze stroomt hier door een uitgestrekt vlak gebied tussen extensieve graslanden door. We sluiten de dag af met een bezoekje aan het fraaie plaatsje Wachtendonk met zijn historische huizen.

Algemene informatie

maandag 2 december 2019 - 20:00
Locatie: 
Maaslandcentrum
burgemeester Maenenstraat 45
Elsloo
Nederland
Google Maps image