Elsloo
IVN
Op
maandag12dec202220:00

Dia lezing 12 december

Uitnodiging:        Dialezing op maandag 12 december  a.s.
Aanvang:            20.00 uur in het Maaslandcentrum, entree gratis. 

Onderwerp:         Aosta en Piemonte

Presentator :       Guus en Martina  Reinartz  uit Schaesberg

 

Piemonte (letterlijk: “Land aan de voet van de bergen”) en het Aosta-dal gelden bij kenners altijd nog een beetje als “geheime tip”. Omrand door sneeuw bedekte toppen, lijkt het gebied door decorontwerpers geschapen te zijn. De Alpen-hoofdkam is hier meer dan 550 km lang en hierin bevinden zich de hoogste en mooiste toppen van heel Europa. In de groene, door hoge rots-kathedralen omsloten dalen, zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd met talloze kostbare getuigenissen van de manier van leven in het verleden, te bewonderen. In de tussenliggende dorpjes worden de eeuwenoude tradities liefdevol gekoesterd. Net zo belangrijk als de bergen is het ervoor liggende heuvelland. Vroeger waren dit gebieden met veel armoede, maar prima wijnsoorten, truffels en hazelnoten hebben er nu gelukkig welvaart gebracht! Het is een landschap met trotse kastelen en uitnodigende boerderijen. Het Nationaalpark “Gran Paradiso” was in 1922 een geschenk aan de bevolking van koning Vittorio Emanuelle II. De eigenlijke bedoeling was om hierin de steenbokken voor het uitsterven te behoeden. Aosta en Piemonte zijn betoverende gebieden, die vooral door de natuurschoon en de gastvrijheid van hun inwoners enorm bekoren.

 

Maandag 2 januari 2023 “Invasieve exoten, ongewenste nieuwkomers”
Wim Derks natuurgids  bij IVN-Meerssen, IVN-Ulestraten en het Limburgs Landschap  geeft een dialezing met power point presentatie met als onderwerp: “Invasieve exoten, ongewenste nieuwkomers in onze natuur”. Wim en Els Derks hebben zich in dit onderwerp verdiept en geven ons een inkijkje in de gevaren van deze zogenaamde invasieve exoten. Er komen steeds meer exotische planten en dieren in ons land. Bekende voorbeelden zijn de Aziatische tijgermug en de Japanse duizendknoop en nog veel meer. Als deze hier goed kunnen aarden, kunnen ze zich vaak ongebreideld vermenigvuldigen, omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Gevolg is dat die mooie plant of dat grappige dier tot een plaag kan uitgroeien en dat hierdoor onze inheemse flora en fauna bedreigd wordt. Hoe komen al die exoten hier ? Moeten en kunnen we er iets tegen doen? Deze vragen en andere onderwerpen komen aan de orde.

Maandag 6 februari "Mooie beelden uit onze natuur"
René Krekels (1962 Geleen) uit Malden bij Nijmegen, is bioloog en natuurfotograaf, met een voorliefde voor het gedrag van de kleinere dieren en natuurfotografie.  
Reeds eerder gaf René met succes bij ons diapresentaties waaronder de laatste keer in het seizoen van 2018- 2019.
Hij heeft  in de tussentijd weer spannende beelden gemaakt over diverse onderwerpen. René past een serie special aan voor IVN Elsloo, waarover in het decembernummer van de Kroetwusj meer details.

Maandag 6 maart "Nationale Parken in Spanje met speciale aandacht voor vogels"
Presentator Olaf Op den Kamp, Morsbach - Schleiden (Eifel), met het onderwerp: Nationale Parken in Spanje met speciale aandacht voor vogels.

In deze lezing maken we kennis met de flora, fauna en landschappen van enkele Nationale Parken in Spanje. Voor het voetlicht komen:  de Coto de Doñana, een moeras-en duinengebied met Flamingos, diverse soorten reigers, Moorse nachtzwaluw, Purperkoet en Blauwe ekster, en een exotische flora. De Pyreneeën met beuken-, dennen- en zilversparrenbossen en kale rotsen waaromheen Alpenkraaien en Lammergieren cirkelen. Ook groeien hier bijzondere planten, unieke soorten die nergens elders voorkomen. Vervolgens zien we in de Sierra Morena zwarte varkens in de dehessas (weiden) en de uitgestrekte plantages van Steeneiken. In de Sierra de Gredos en in de Sierra Nevada zien we de Iberische steenbok en diverse soorten narcissen. Een fraai moerasgebied is de Ebro-delta en op rustige stranden broeden Vorkstaartplevieren en in de rietlanden zijn zangvogels en reigerachtigen.
 

Algemene informatie

maandag 12 december 2022 - 20:00
Locatie: 
Nederland
Google Maps image