Elsloo
Natuur in de Buurt
Op
zaterdag14apr201808:30

Dagtocht wandeling langs de Schwalm 14 apr

Wandeling Schwalm

Zaterdag  14 april a.s. Dagtocht langs de Swalm
Dagbuswandeling onderleiding van Olaf Op den Kamp.
Vertrek 8.30 uur Dorine Verschureplein, terug in Elsloo rond 18.00 uur.

Busvervoer naar vertrekpunt, opgave vooraf verplicht. Info volgt.

Tijdens deze dagtocht maken we kennis met de Swalm, een zijrivier van de Maas die bij Swalmen in de Maas uitmondt. Onder leiding van Olaf Op den Kamp maken we een aantal wandelingen langs dit fraaie riviertje.
De Schwalm is een typische zandrivier die wordt begeleid door fraaie elzenbroekbossen die begroeid zijn met Zwarte elzen, Bittere veldkers en Gele lissen. Langs de Schwalm liggen heel veel watermolens. Hier werd vroeger olie geslagen, afkomstig van het lijnzaad uit de uitgestrekte vlasvelden in de omgeving. De meeste molens zijn verbouwd tot horeca-gelegenheden, maar een aantal heeft wel nog zijn waterrad behouden en in de Schrofmühle in Rickelrath staat zelfs nog een functionerende kollergang, compleet met slagbank. Hier wordt gedemonstreerd hoe lijnolie wordt geproduceerd.
Verderop stroomt de Schwalm door weilanden en wordt begeleid door knotwilgen. Daar passeert ze ook het historische stadje Brüggen, een voormalig vestingstadje op de grens van de hertogdommen Gelre en Gulik, met een mooie binnenstad met kasteel, kloosterkerk en watermolen.
We beginnen bij de bron van de Swalm en lopen door een prachtig bosgebied naar Schloss Tüsschenbroich met de Tüsschenbroicher Mühle waar een kop koffie voor ons klaarstaat. Deze wandeling is circa 1,5 km lang. Daarna brengt de bus ons naar Molzmühle, een oude graan- en oliemolen. Daar maken we een wandeling van 5 km door de prachtige elzenbroekbossen waar Dotterbloem, Gele lis en Bittere veldkers groeien. Ook lopen we door de beukenbossen met bijzondere knotbeuken en een beetje voorjaarsflora. We passeren het gehuchtje Schwaam, met mooie rietgedekte bakstenen en vakwerkboerderijen en volgen de steeds breder wordende Schwalm langs de Lüttelforster Mühle. De bus brengt ons dan naar de Mühlrader Mühle, een prachtige watermolen met twee waterraderen. Nu beginnen we aan een wandeling van circa 4 km. Dit voert langs de Schwalm, door de Wienertzpesch, een prachtig oud beukenbos met geknotte Beuken, en langs de Borner See, een plas die ontstaan is door de winning van turf in de 16e-18e eeuw. De bus brengt ons vervolgens naar Brüggen, een historisch stadje waar we kort zullen rondkijken.
Eventueel kunnen we nog doorlopen naar het Elmpter Schwalmbruch, een prachtig heidegebied met wilde Jeneverbessen, dan komt er nog eens 5 km bij. We sluiten de dag natuurlijk gezellig af op een terras in Overhetfeld.
De wandelingen gaat voor het overgrote deel over goed begaanbare, onverharde bospaden en boswegen. Het gebied is vrij vlak, met hier en daar een kort klimmetje of afdaling, maar die zijn voor iedereen goed te doen.

Schwalm-2

Schwalm-1
 

Algemene informatie

zaterdag 14 april 2018 - 08:30 tot 18:00
Locatie: 
Dorine Verschureplein
dorine verschureplein
Nederland
Google Maps image