t Hoge Erf

Ligging
‘t Hooge Erf ligt tussen Hilversum en Baarn. In de bossen van de Vuursche.

Hoe komt u er?
Sla op de Hilversumse Straatweg af en draai de Hoge Vuurscheweg op. Na een paar honderd meter ziet u rechts Theehuis ‘t Hooge Erf, (met parkeerplaats)

Wandelpaden
Hoge Erfwandeling,
4 km, paaltjes met gele koppen.
Start: P-plaats Pijnenburg, Hoge Vuurscheweg, Baarn. Deze route voert rond het hoogste punt (21 meter boven NAP) van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug.
De Oertijdwandeling, 10 km. Blauwe paaltjes
Start: Theehuis ‘t Hooge Erf,  Langs oude grafheuvels door de bossen van De Vuursche. Meer informatie: zie website van Staatsbosbeheer: klik hier

Honden: mogen los lopen.

Verjaardagskist
IVN-lid Petra Alvaraz heeft een verjaardagkist te huur met als thema Peter Pan, inclusief kostuums en speurtocht in het bos van het Hooge Erf.
U krijgt een rugzak mee met opdrachtenkaartjes en attributen zoals vergrootglazen, loepdoosjes enveilige katapult. Bij de opdrachten draait het om de natuur.
De speurtocht is ook te gebruiken in andere bossen.
Meer informatie: Petra Alvarez  info@box4kids.nl of 0356033061

Eigenaar
Staatsbosbeheer. Het valt onder boswachterij De Vuursche.

Verklaring naam
Op ‘t Hooge Erf ligt het hoogste punt van de noordelijke Utrechtse Heuvelrug. Vandaar: ‘t Hooge Erf. Met ‘erf’ wordt stuk grond aangeduid dat bij een huis hoort. Maar het betekent ook ‘gebied’ of ‘terrein’. Dit laatste is waarschijnlijk van toepassing op ‘t Hooge Erf.

Geschiedenis
‘t Hooge Erf is van oorsprong een geïsoleerde stuwwal. De Utrechtse Heuvelrug is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Salien. Het is een stuwwal die gevormd is door een gigantische gletsjer.
In de rechthoek Baarn – Soest – Bilthoven – Hilversum bleef echter een laagte achter, de Laagte van Pijnenburg. Laat in de ijstijd werden hier nog enkele bulten opgeschoven door het ijs: de Eng van Soest, een verhoging onder het oosten van Baarn en ‘t Hooge Erf.

Wat kunt u in dit gebied verwachten?
In het begin brede paden. Daarna smal, kronkelig pad, langs ruiterpad.
Loofbos afgewisseld met vakken naaldbomen. Veel hoge koningsvarens.