Scholen

De Scholenwerkgroep verzorgt lessen aan scholieren van het basisonderwijs, zoals slootlessen en herfstlessen.
Coördinatoren: Sissy Traa en Jos van Asselt
Email: scholen@ivn-eemland.nl

Slootlessen
De Scholenwerkgroep verzorgt jaarlijks slootlessen voor leerlingen van de basisscholen in Soest. De kinderen komen dan per auto of op de fiets naar de sloot langs de A.P. Hilhorstweg, waar ze worden opgewacht door vrijwilligers van de Scholenwerkgroep. Die staan voor ze klaar met emmers, bakken, loeppotjes en vooral schepnetten.
De kinderen gaan in groepjes van zes tot acht kinderen enthousiast aan het vissen. Met de begeleiders kijken ze dan naar de oogst en op zoekkaarten wordt gepuzzeld welk slootbeestje ze nu gevangen hebben. Ruggenzwemmertjes of bootsmannetjes zijn er altijd wel bij. Het wordt pas interessant als er grote griezels als waterschorpioenen, bloedzuigers of de (larven van de) geelgerande waterkever bij zitten. En voor het tellen van de stekeltjes van het stekelbaarsje is pas écht een loep nodig!

gezinsslootvissenHerfstlessen
Ieder najaar gaan schoolkinderen uit Soest de bossen aan De Zoom in om te bekijken wat er allemaal in het herfstbos gebeurt.
Niet alleen een speurtocht naar paddenstoelen, maar ook naar kleine diertjes in de strooisellaag. Als deze dan ook nog uitgebreid in de loeppotjes worden bekeken, wordt zelfs een pissebed een prachtig beestje!
Vooral van het ontdekken van een stinkzwam, rodekoolzwam of de biefstukzwam worden de kinderen helemaal blij.

HerftstlessenVrijwilligers zijn welkom!
Heeft u belangstelling om vrijwilligerswerk te doen voor de Scholenwerkgroep, stuur dan een mail met uw naam en telefoonnummer naar Sissy Traa en Jos van Asselt, via het emailadres: scholen@ivn-eemland.nl.
U hoeft geen uitgebreide kennis van de natuur te hebben. Het gaat vooral om liefde voor de natuur en het leuk vinden dit aan kinderen over te brengen. Voor alle activiteiten kunnen wij enthousiaste vrijwilligers goed gebruiken.

foto’s: Alma Dijkgraaf