Padden

Ieder jaar, rondom het begin van de maand maart, is het  weer zo ver, de paddentrek begint. Na de winterslaap gaan de padden naar poel of sloot om te paren en daarna hun eieren af te zetten. De exacte startdatum van de paddentrek laat zich moeilijk voorspellen. Deze is, naast de tijd van het jaar, sterk afhankelijk van temperatuur en neerslag.

Tijdens de trek steken de padden soms massaal wegen over. Er kunnen dan veel slachtoffers vallen. De padden zijn langzaam door de kou en doordat ze net uit de winterslaap komen. De oversteek duurt daardoor soms wel een half uur. Komen man en vrouw elkaar onderweg al tegen dan kruipen zij op elkaar. Deze ‘dubbeldekkers’ zijn nog trager en daardoor nog kwetsbaarder. Door op strategische punten de padden over te zetten kunnen veel paddenlevens worden gespaard.

De Paddenwerkgroep Soest
De IVN Paddenwerkgroep Soest is sinds 2011 actief. In dat eerste jaar zijn 600 padden overgezet. In 2016 zijn al meer dan 1100 padden overgezet. De aantallen per jaar fluctueren en houden tred met de landelijke bewegingen.

Vrijwilligers zijn altijd welkom
We kunnen hulp gebruiken bij het plaatsen van schermen (eind februari) en/of tijdens de trek in de ochtendploeg die om een uur of zeven de emmers leegt en/of de avondploeg die van de vroege schemering tot ongeveer 22.00 uur padden overzet.

De trek vindt gedurende een periode van drie à vier weken plaats.  Het vraagt dus niet veel tijd om de padden een handje te helpen. Padden redden doen we bovendien altijd in een groep en is erg gezellig.

Lokatie
In Soest vindt de paddentrek vooral plaats over ongeveer twee kilometer van de Wieksloterweg. De padden komen na hun winterslaap uit het bos van Pijnenburg en wandelen over de weg naar de vijvers in ’t Veen. Net voor de trek plaatsen wij een 30 cm hoog scherm langs de weg. Langs het scherm worden om de 5 meter emmers ingegraven. De padden gaan langs het scherm op zoek naar een omweg, vallen in de emmer en worden, met name in de vroege ochtend, door de vrijwilligers overgezet. ’s Avonds wordt door de vrijwilligers langs de weg gepost en worden de padden, voor zij aan de oversteek beginnen, zoveel mogelijk ‘uit de berm geplukt’.

Na de paring trekken de padden weer terug. Dit gebeurt van maart tot oktober en gaat heel vaak ook in etappes. Sommige padden trekken meteen weg, andere padden blijven nog maanden bij de poel. Op de terugweg is het warmer en zijn de padden minder traag. Er zijn dan ook geen dubbeldekkers. De meeste padden zullen hun winterschuilplaats in het bos van Pijnenburg veilig bereiken.

Tellijsten
Tijdens de trek worden tellijsten bijgehouden. Naast daggegevens (temperatuur, weersgesteldheid, tijdstip) wordt aangetekend waar de padden oversteken, of het mannetjes (klein) of vrouwtjes (groot) zijn en welke kant ze op gaan. De tellijsten worden landelijk verwerkt.

De resultaten zijn te zien op de website padden.nu. Met die gegevens kan steeds beter worden voorspeld wanneer de trek begint en intensief wordt. Op genoemde website heeft de Paddenwerkgroep Soest ook een eigen afdeling.

Vrijwilligers kunnen zich melden bij de coördinator Tim de Wolf, email padden@ivn-eemland.nl of telefoon 035-6026761.

paddendubbeldekker - foto Pieter Houba

foto header: dubbeldekker - Tim de Wolf