Paardenbos

Ligging
Het Paardenbos ligt achter Paleis Soestdijk, in de gemeente Baarn.

Hoe komt u er?
U kunt er komen door vanaf de Amsterdamsestraatweg de ingang naar de Marechaussee-kazerne te nemen. Aan het einde van het weggetje kan de auto worden geparkeerd. Daar loopt je zo het Paardenbos in.

Honden mogen los.

Wandelpaden
Er is geen paaltjesroute in dit bos, het hek van Paleis Soestdijk, kan als orientatiepunt dienen. De meeste paden zijn breed, sommige zelfs verhard met steentjes. Het gebied is een stiltegebied.
Er is een oude NS-wandeling van 10 kilometer die oa. door het Paardenbos gaat.

Eten en drinken
De Oranjerie in de tuin van Paleis Soestdijk. U moet dan wel een kaartje voor de tuin kopen. Op paleissoestdijk.nl zijn de openingstijden en toegansprijs te vinden.

Eigenaar: Staatsbosbeheer is eigenaar van het Paardenbos.
Omvang: circa 110 hectare.

Geschiedenis
Vroeger hoorde het bos bij Soestdijk. In de jaren ’80 is het bos verkocht aan de Nederlandse Staat.
Tijdens de Franse bezetting veranderde Soestdijk tijdelijk in een kazerne: de Fransen stalden er hun paarden. Mogelijk is dit bos daarom het Paardenbos genoemd.

Oude wegen
Het Paardenbos ligt op het noordelijke deel van de heuvelrug en dat is duidelijk te zien aan allerlei heuveltjes en hobbeltjes. Regelmatig loop je over verharde paden. Waarschijnlijk zijn dit hele oude wegen richting Utrecht of Amsterdam.
Waar nu tegenover Groeneveld het restaurant Greenfields zit, was vroeger een soort herberg. Tijdens de Franse bezetting overnachtten hier de Franse handelaren op weg naar Utrecht en Amsterdam. Waarschijnlijk maakten zij gebruik van deze oude wegen door het bos.

Wat kunt u er verwachten?
Het Paardenbos is een stiltegebied met veel geurende dennenbomen, varens, eiken en beuken. Het Paardenbos is een productiebos, dit is duidelijk te zien aan de bomen. Die staan meestal soort bij soort, iedere soort heeft een eigen vak. Zo zie je vakken met douglassparren, zomereiken, Amerikaanse eiken, beuken etc.
Een groengele stip op een boom wil zeggen dat deze boom binnenkort gekapt gaat worden. Een blauwe stip betekent: deze boom moet blijven staan.
In dit bos veel dode bomen. Tegenwoordig laat Staatsbosbeheer die staan. Vaak groeien er prachtige zwammen op.

Verder te zien
Paddenstoelen, bosbesstruiken, veenbesstruiken, de zwarte den.

richting paardenbos